Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leven op het randje ..._10_09_2009

  •  
10-09-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Veel van 'onze' trekvogels overwinteren in de Afrikaanse Sahel. Wat daar gebeurt met regenval, ontbossing, landbouw en jacht, heeft dus directe gevolgen voor de vogelstand bij ons. In het nieuwe boek ' Living on the edge' beschrijven vier vogelonderzoekers de ingewikkelde verbanden ...
Uit het persbericht van uitgever KNNV:
Wat hebben Nederlandse purperreigers, Siberische kemphanen en Spaanse baardgrasmussen gemeen? Ogenschijnlijk niet veel. Behalve dat ze het grootste deel van hun leven in Afrika doorbrengen. De Sahel is voor hen van levensbelang. Het boek Living on the edge – Birds and wetlands in a changing Sahel is geheel gewijd aan de sleutelrol van deze regio als overwinteringsgebied van trekvogels uit het Noordelijke Halfrond. Het boek combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met levendige landschap- en soortbeschrijvingen, is vlot geschreven en rijk geïllustreerd.
Een kwart van de 500 Europese vogelsoorten vliegt jaarlijks vele duizenden km om ten zuiden van de Sahara te overwinteren. Naar ruwe schatting zijn dat 2 miljard vogels van de in totaal 8 miljard die in Europa voorkomen. Deze vogels brengen het grootste deel van hun leven door in Afrika en komen alleen naar het noorden om te broeden. Tweederde van de Afrikagangers heeft de laatste 30 jaar een – vaak catastrofale – achteruitgang te zien gegeven. Waar zijn de zomertortels en gekraagde roodstaarten gebleven? Wat is er toch gaande in Afrika? Living on the edge gaat in op de rol die de Sahel speelt in het leven van Euraziatische en dus ook Nederlandse trekvogels.
Het boek is geschreven door vier internationaal bekende experts: Leo Zwarts, Rob Bijlsma, Jan van der Kamp en Eddy Wymenga. In drie aparte secties geven de auteurs een overzicht van de omstandigheden waar trekvogels in hun overwinteringsgebied mee te maken krijgen. De inleidende hoofdstukken geven achtergrondinformatie over factoren als de bevolkingsgroei, de sterke variatie in regenval en overstroming van vloedvlaktes en de gevolgen daarvan op de vegetatie in de Sahel. Ook woestijnvorming, klimaatverandering en ingrepen in het watersysteem komen aan bod.
Het tweede gedeelte van Living on the edge beschrijft wetlands in de Sahel, zoals de Binnendelta van de Niger, de Senegal Delta en de natte rijstvelden langs de Atlantische kust. Het gaat in op belangrijke veranderingen in deze gebieden en wat deze betekenen voor trekvogels. Het derde deel laat zien hoe de Afrikaanse omstandigheden bepalen hoe groot de Europese broedpopulaties is van 27 soorten, waaronder purperreiger, zomertaling, grasmus en rietzanger.
Living on the edge is een fascinerend lees- en kijkboek. Het combineert de nieuwste wetenschappelijke inzichten met levendige landschap- en soortbeschrijvingen in toegankelijke taal. Het boek is rijk geïllustreerd met tekeningen, kaarten en foto’s van gerenommeerde fotografen, zoals Jan van de Kam en Hans Hut. Het boek is interessant voor ornithologen, professionals en vrijwilligers in de natuurbescherming, en voor een ieder die geïnteresseerd is in trekvogels. Voor wie niet in Afrika is geweest brengt het de Afrikaanse leefgebieden van onze trekvogels in woord en beeld verrassend dichtbij.
Bioloog Prof. Theunis Piersma: ‘Het is veel meer dan een vogelboek! Het gaat ook over habitats, zowel Afrikaanse als Europese. Het boek is een boeiend naslagwerk geworden voor iedereen die wil weten hoe het zit met de treksprinkhanen, de lokale en globale klimaatsveranderingen, de invloed van het afdammen van rivieren en andere vormen van menselijk medegebruik.’
Living on the edge
Birds and wetlands in a changing Sahel
Leo Zwarts, Rob G. Bijlsma, Jan van der Kamp, Eddy Wymenga
Fotografie: Jan van de Kam, Hans Hut e.a.
Uitgeverij:              KNNV Publishing
Details:                  564 p., 21 x 28 cm, full colour, rijk geïllustreerd met tekeningen, kaartjes en foto’s. Engelstalige uitgave. 
ISBN:                     978 90 5011 280 2
Prijs:                      € 64,95
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor