Leven onze bijen nog?
• 22-02-2013
• leestijd 1 minuten
De wintersterfte onder de Nederlandse bijen was vorig jaar enorm hoog. Het ging om meer dan 20% van alle volken. Bijna 10% bleek na de winter zelfs helemaal verdwenen. Nu de lente met rasse schreden nadert is het tijd om te kijken, of beter, te luisteren naar onze Capitool bijen. Leven ze nog?
De duizenden bijen zijn van imker Pim Lemmers uit Heemstede. Al meer dan 20 jaar lang houdt hij zich bezig met het houden van bijen.
Ernstig achteruit
Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.