Leven in Zambiaanse natuur
• 29-05-2009
• leestijd 2 minuten
Ooit gehoord van de zeldzame schoenbekooievaar of van de moerasantilope? Deze dieren zijn te vinden in één van de meest bijzondere natuurparken van Afrika, het Zambiaanse Kasanka Nationaal Park, thuisbasis van de Nederlandse ecoloog en vogelaar Frank Willems. Met zijn natuurbeschermingsorganisatie beschermt hij de dieren tegen de lokale stropers.
Willems werkte lange tijd als ecoloog bij SOVON en reisde in 2006 naar
Zambia
en bezocht toen ook het Kasanka Nationaal Park. In 2007 keerde hij terug en werd vrijwilliger bij de natuurbeschermingsorganisatie
Kasanka Trust
. Sinds 2008 is leidt hij het natuurbeschermingsproject.
Toen de Brit David Lloyd in 1985 het park bezocht, zag hij in een bezoek van enkele dagen geen enkel zoogdier. Dat er nog beesten zouden moeten zitten, werd alleen bevestigd door de geweerschoten van stropers die hij hoorde. De Brit nam het heft in handen en stelde met eigen geld mensen aan om stropers te weren. Een weg het park in en een ‘base camp’ van enkele rieten hutten werden aangelegd. Dat was het voorzichtige begin van wat later de natuurbeschermingsorganisatie Kasanka Trust zou worden. In de ruim twintig jaar dat volgt is het park van de ondergang gered, en zijn de wildaantallen van allerlei soorten drastisch toegenomen, waardoor veel populaties weer gezond zijn.
In het bijzondere park komt de zeldzame
Sitatunga
voor, een moerasantilope, en verzamelen in november elk jaar 8 miljoen
palmvleerhonden
om zich voort te planten. Verder is het een echt vogelparadijs, zo’n 440 vogelsoorten komen er voor, waaronder de schoenbekooievaar, de roodbuikbaardvogel en de wimpelnachtzwaluw.
Kasanka Trust is een particuliere stichting die zich richt op de bescherming van het park en duurzame ontwikkeling van het omringende platteland. Inkomsten van toerisme en donaties zijn de enige bronnen van inkomst, waaruit de bescherming betaald kan worden.