NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Let op maanvissen!

17 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_158330.jpg
Wie een flinke strandwandeling maakt in december of januari, heeft een redelijke kans om een maanvis te vinden. De eerste maanvis van het seizoen is al weer gevonden, op Hooksiel in het Duitse waddengebied, bij de Wesermonding, op 12 december. De vorige was op 14 januari van dit jaar, op Texel.
VerdwaaldIn deze tijd van het jaar trekken maanvissen van het noorden naar het zuiden. Daarbij hebben ze de kans om in de Noordzee terecht te komen. De vissen zijn oceanen gewend en hebben geen ervaring met ondiep water. Zo komt het wel voor dat ze hulpeloos, maar nog levend aanspoelen op de zuidelijke stranden van de Noordzee. In de zomermaanden worden er soms ook maanvissen gevonden in het waddengebied. In augustus 2012 zwom er eentje rond bij de steiger van de Cocksdorp.
Maanvissen komen in alle oceanen en aangrenzende zeeën voor. Het zijn trage planktoneters. Ze worden vaak plat opzij dobberend aan de oppervlakte gezien, alsof ze aan het zonnebaden zijn. Zwemmen doen ze gewoon rechtop.
Kenmerken
Er zijn maar weinig vissen die er zo merkwaardig uitzien als maanvissen. Er is geen overgang te zien tussen kop en lichaam, daarom worden ze ook wel 'zwemmende kop' genoemd. Aan die vreemde vorm en hun stugge en ruwe huid hebben ze hun wetenschappelijke naam te danken; Mola Mola oftewel ‘molensteen’.
Melden graag!Als je een maanvis hebt gevonden, geef het dan door aan Ecomare. Wij zorgen ervoor dat de melding bewaard blijft.
NatureToday
Lees meer op NatureToday

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.