Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Let op de penningen

  •  
14-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
oranjetipje_vrouwtje_-_Kars_Veling_01.jpg
Hoewel het ergste van de crisis voorbij lijkt moeten we toch op de penningen blijven letten, met name die in de tuin. Wees er zuinig op want op de judaspenning kunnen we nu eitjes en rupsen vinden van het oranjetipje. Oranjetipjes zijn gek op judaspenning en damastbloem. Dit zijn kruisbloemigen verwant aan pinksterbloem en look zonder look. Heb je die ook in je tuin en groeien ze niet dwars door je vaste planten, laat ze met rust. Ze zien er mooi uit en de oranjetipjes zijn je dankbaar.
Judaspenning en damastbloem bloeien nu volop in paars, rose of wit. Ze lijken als ze bloeien wel op elkaar, maar het verschil is goed te zien als er zaad gevormd wordt. Judaspenning heeft platte ronde (de ‘penning’) en bij damastbloem zijn het langwerpige staafjes zoals bij pinksterbloem en look zonder look. Van dat zaad moeten de rupsen van het oranjetipje het hebben, want daarvan eten ze. Niet voor niets zetten de vrouwtjes hun eitjes af op deze planten die nu vers zaad hebben. De rupsen komend namelijk een dag of 5 tot 8 na het afzetten van de eitjes tevoorschijn en moeten direct kunnen eten. Zo’n kleine rups van net anderhalve millimeter groot kan alleen maar vers zaad eten. Het vrouwtje heeft daar met het afzetten van het eitje rekening mee gehouden. Zij zal haar jongen trouwens nooit zien want ze is dan vaak versleten of dood.
Tip:?
Ga op zoek in je tuin of de oranjetipjes hun eitjes hebben afgezet. Ze zijn vanaf eind maart actief dus de rupsen zijn moeten er zijn. De vraat van de rupsen is het meest opvallend op de penningen van de judaspenning. Dieworden vanaf de zijkant opgepeuzeld en als de rups groter is zie je ze mooi langs de rand zitten Je kunt ze ook vinden op de hauwtjes van damastbloem, pinksterbloem en look zonder look. ?De rupsen eten zich snel door de zaden heen en als alles op is kruipen ze weg om te gaan verpoppen. Dat zullen ze in de tuin doen in een heg of haag of in struikgewas. Vanaf juni tot maart volgend jaar blijft de pop daar hangen en dan verschijnen weer de nieuwe vlinders.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor