Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lepelblad vaart wel bij zoute berm

  •  
14-01-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
Deens_lepelblad.jpg
Zoutleveranciers hebben de afgelopen weken overuren gedraaid in Nederland. De winter is nog niet voorbij en er is al 100.000 ton zout gestrooid. Wat zijn de gevolgen van al dat zout voor planten langs de weg?
Volgens Arnout-Jan Rossenaar, ecoloog bij Staatsbosbeheer, valt de schade mee. "Het strooien van zout is op zich niet gunstig voor de natuur", aldus Rossenaar. "De meeste bermplanten gaan inderdaad dood door het zout in de berm. Sommige bermplanten zijn echter juist gebaat bij het strooien." Enkele zoutplanten - die normaalgesproken langs de kust en in kwelders in het waddengebied voorkomen - hebben zich inmiddels langs de snelweg gevestigd. Het gaat om Deens lepelblad, Engels gras, stomp kweldergras en hertshoornweegbree.
Deens lepelblad
Deze 'pekelplanten' zijn vanuit de kustgebieden het land ingetrokken. De verspreidingskaart van het Deens lepelblad lijkt opvallend veel op de snelwegenkaart. Rossenaar legt uit: "Waarschijnlijk worden de plantjes verspreid via de auto’s. Een auto rijdt even in de berm, er komen een paar zaden in de autoband en die vallen er verderop weer uit."
Het Deens lepelblad bloeit in april. Dan kleurt het vele kilometers berm langs de Nederlandse snelweg wit.
Bron: Staatsbosbeheer en natuurbericht.nl
 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.