Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lepelaar definitief terug in Nieuwkoopse Plassen

  •  
31-08-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lepelaars_in_de_boom_Dirk_T_01.jpg
De lepelaar heeft zich definitief gevestigd in de Nieuwkoopse Plassen. Vorig jaar zaten er na 30 jaar weer drie broedparen. Dit jaar zijn er minstens 28 nesten geteld.
Goede combinatie met Groene Jonker
De lepelaar is lange tijd weggeweest. Na 1978 hebben er geen lepelaars meer gebroed in de Nieuwkoopse Plassen. De drie broedparen in 2009 waren dan ook een grote verrassing. Boswachter Van Schie: ‘We hoopten vorig jaar natuurlijk dat ze zich hier zouden vestigen. Het is fantastisch om te zien dat er dit jaar zo’n 28 nesten zijn gemaakt’. 
Trouw aan broedplek
Alles wijst erop dat de witte vogels een nieuwe vaste broedplek gevonden hebben in de Nieuwkoopse Plassen. Lepelaars zijn trouw aan hun broedplek. De jongen gaan terug naar de plek waar ze zijn geboren om een eigen nest te maken. Ook blijft de Groene Jonker een aantrekkelijk voedselgebied en heeft er de afgelopen twee jaar geen verstoring van de kolonie plaatsgevonden.
Kenmerkende snavel
De nieuwe natuur van de Groene Jonker maakt de Nieuwkoopse Plassen weer een aantrekkelijke broedplaats voor de lepelaars. De natte natuur van de Groene Jonker is zeer geschikt voor lepelaars op zoek naar voedsel. In het ondiepe water zoeken ze met hun kenmerkende snavel naar kleine visjes en kikkers. 
Rust nodig
Juist deze natte foerageergebieden voor lepelaars zijn er niet veel in Nederland. ‘En tijdens het broeden heeft deze vogel rust nodig. Die rust vinden ze in een afgesloten gedeelte van het naastgelegen plassengebied’ vertelt boswachter Martijn van Schie.
Aanleg nieuwe natuur is succes
De Groene Jonker vormt een belangrijke schakel in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) van Zuid-Holland. Het moerasachtige gebied is in 2007 ingericht en sindsdien is het daar een komen en gaan van vogels. Het broedsucces van de lepelaars in de Nieuwkoopse Plassen laat zien dat de aaneensluiting van natuurgebieden mooie resultaten oplevert.
Bijna verdwenen
Lepelaars zijn zeldzaam en bedreigd in Nederland. In de jaren ’70 van de vorige eeuw waren ze bijna uit Nederland verdwenen. Vooral de slechte waterkwaliteit droeg hier aan bij. Vanaf eind jaren ’80 nemen ze weer in aantal toe. ‘Wij werken in de Nieuwkoopse Plassen aan meer broedruimte voor deze mooie vogel. Hopelijk broeden er volgend jaar nog meer lepelaars'.  
Overwinteren
De jonge lepelaars zijn al uitgevlogen en zijn samen met hun ouders te zien in de Groene Jonker. Van Schie: ‘Overdag staan er altijd wel lepelaars in de Groene Jonker. Heel mooi om te zien. Maar ze vertrekken nu snel op hun lange reis naar Afrika om daar te overwinteren’.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.