Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Lente begint een maand vroeger door zeer hoge temperaturen

  •    •  
11-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
IMG_1874

Arnold van Vliet, Wageningen University, met bloeiende gele kornoelje

© Pleun Aarts

Gewoon speenkruid, gele kornoelje, gewoon sneeuwklokje, krokus, Ze bloeien al volop. In vergelijking met 50 jaar geleden begint de bloei gemiddeld een maand eerder dan normaal. Ook de elzen zijn de afgelopen dagen op grote schaal in bloei gekomen. Bij droog weer kan de pollenconcentratie flink oplopen met hooikoorts tot gevolg.

De winter tot nu toe staat op de zesde plaats van warmste sinds 1902. Ondanks de wat koudere periode in het midden van januari. De temperatuur van de afgelopen weken zouden 50 jaar geleden normaal zijn voor begin april. Het effect op de natuur wordt inmiddels steeds zichtbaarder. Op Natuurkalender.nl worden momenteel eerste bloeiwaarnemingen van bijvoorbeeld gewoon speenkruid, gele kornoelje en zwarte els en zelfs sleedoorn doorgegeven. De vroege start past in een inmiddels lange trend van vervroeging.

Gele kornoelje in bloei

De verandering in de bloeidatum wordt mooi geïllustreerd door de gele kornoelje. Vijftig jaar geleden opende de eerste kleine gele bloemetjes van de gele kornoelje zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari. Dit jaar komt de datum in het jaar waarop de helft van alle eerste bloeiwaarnemingen is doorgegeven (de mediaan) waarschijnlijk nog weer een week vroeger te liggen, op 10 februari.

Flinke hooikoortsklachten

Door de hoge temperatuur komen ook de sapstromen van bomen en struiken op gang. De knoppen van sleedoorn en meidoorn breken al open. Maar voor mensen die gevoelig zijn voor hazelaarpollen en elzenpollen is het vroege voorjaar ook goed te voelen. De eerste hazelaars stonden al ruim voor de jaarwisseling in bloei. De afgelopen weken nam het aantal bloeiende struiken sterk toe. Momenteel komen de elzen massaal in bloei. Ook dat is een maand eerder dan vijftig jaar geleden normaal was.

Doe mee met De Natuurkalender

Vind je het leuk om te helpen om het effect van klimaatverandering op de natuur vast te leggen? Geef dan ook jouw eerstelingen in de natuur door via Natuurkalender.nl.

Bron: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender

Meer over:

lente
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.