Leiden heeft een methode ontwikkeld waarmee de diversiteit van planten in dieren in steden nauwkeurig en uniform in kaart is te brengen. Een woordvoerder van de gemeente meldde dat maandag. Andere steden hebben al belangstelling getoond voor de methode. Ook is er overleg gaande met de ministeries van VROM en LNV.
,,In verschillende steden zijn mensen, vaak vrijwilligers, bezig met de ontwikkeling van graadmeters voor natuur, biodiversiteit, uitvoering en gedragscode flora- en faunawet'', aldus de gemeentewoordvoerder.
,,Met een uniforme en wetenschappelijk veranwoorde meting en registratie kunnen we beter vergelijken en ook zien welke factoren bepaalde toe- of afnames veroorzaken. Dan kunnen stadsbesturen met de natuur rekening houden bij het maken van toekomstige plannen.''
Leiden heeft het meetsysteem ontwikkeld in samenwerking met het Bureau Stadsnatuur Rotterdam en de Universiteit Leiden. De stedelijke natuur is in kaart gebracht aan de hand van metingen op vaste locaties. Uit deze nulmeting, waarvan de analyse onlangs is gepresenteerd, blijkt volgens de woordvoerder een grote diversiteit aan planten en dieren.
Veel meer dan verwacht en volgens deskundigen, zoals die van de vogelorganisatie Sovon, blijkt bijvoorbeeld dat de groene specht opvallend sterk aanwezig is in Leiden. Er zijn nesten gevonden in zes stadsparken, welke dus een ideale habitat lijken voor deze soort. Het dier kwam tot dusver in de regel alleen voor in buitenplaatsen, aldus de woordvoerder.