Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leeuw Mufasa van AAP naar Zuid-Afrika

  •  
03-12-2009
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
AapLOGO2004.jpg
Mufasa, de leeuwenwelp die begin september door Stichting AAP werd gered, vertrekt op 1 december naar Zuid-Afrika om daar weer van een echt leeuwenleven te gaan genieten. Mufasa krijgt een permanent thuis in LIONSROCK; een natuurpark waar grote katten kunnen genieten van een nagenoeg natuurlijk leven. AAP haalde Mufasa in september naar Almere omdat voor de toen acht maanden oude leeuw euthenasie dreigde.
Ongeveer tegelijk met Mufasa vertrekken ook drie andere jonge leeuwen naar Zuid Afrika die door VIER VOETERS, een internationaal opererende dierenbeschermingsorganisatie, gered werden. Mufasa zal de drie jonge leeuwen in het opvangcentrum van VIER VOETERS (LIONSROCK) ontmoeten. Al deze welpen zijn in eenzaamheid opgegroeid; het zal voor allen daarom een spannende periode worden waarin ze weer moeten leren hoe het is om een leeuw te zijn. In LIONSROCK is veel kennis en ervaring aanwezig om de dieren daarbij te helpen. Het park (ruim 1200 ha) biedt de leeuwen meer dan genoeg ruimte om zich goed te ontwikkelen.
Mufasa toen
In zijn nog korte leven heeft Mufasa al te veel meegemaakt. Zijn eerste eigenaar, vermoedelijk een circus, verkocht hem aan een particulier die hem als huisdier hield. Vervolgens werd hij voor veel geld verkocht aan een nachtclubeigenaar die Mufasa voor promotiedoeleinden inzette. Gelukkig werd hij daar in beslag genomen en tijdelijk opgevangen door Depana, een Spaanse organisatie waar AAP veel mee samenwerkt. Toen de situatie daar korte tijd later onhoudbaar werd en alsnog euthenasie dreigde, besloot AAP op verzoek van Depana om tijdelijke opvang in Almere te realiseren.
Mufasa nu
Mufasa is behoorlijk gegroeid sinds hij arriveerde in Almere. De eerste paar dagen had hij weinig eetlust, maar dat is inmiddels een heel stuk verbeterd; hij weegt nu al 48 kilo. Bij binnenkomst bleek dat Mufasa een aantal fysieke problemen had waardoor hij slecht liep en nauwelijks kon klimmen. Na onderzoek door deskundigen bleek dit vooral te komen door slechte spierontwikkeling als gevolg van verkeerde voeding en gebrek aan beweging. Om zijn spieren te versterken spelen zijn verzorgers (via het gaas) tweemaal per dag met hem en geven hem verschillende soorten speelmateriaal om hem actief te houden.
Regelgeving
AAP en VIER VOETERS maken zich sterk om de zeer lucratieve handel in dit soort dieren,die speciaal voor dit doel in circussen gefokt worden, te verbieden en de handhaving te verscherpen. In België en Oostenrijk werd al eerder vergelijkbare wetgeving aangenomen. AAP zou graag zien dat deze regelgeving in heel Europa werd toegepast om te voorkomen dat meer dieren het lot van Mufasa volgen.
In de media ontstond in september rondom de komst van Mufasa het beeld alsof AAP geen ontheffing zou hebben om katachtigen op te vangen. Na onderling overleg tussen het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) en AAP bleek dit beeld niet juist te zijn. Wel bleek dat er onduidelijkheid bestond omtrent de ontheffing. Daarom is met het ministerie van LNV besloten dat de onduidelijkheden die ten grondslag lagen aan deze discussie door LNV en AAP samen in goede harmonie zullen worden weggewerkt. Dankzij de coöperatieve opstelling van het Ministerie kon bovendien het transport van Mufasa versneld worden uitgevoerd, wat Mufasa ten goede zal komen.
 
Bron: Stichting AAP
 

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor