Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

LED light district

  •  
29-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
led_01.jpg
Het hele jaar door tomaten en aardbeien kweken, daarvoor heb je in Nederland kassen nodig die de groeiende planten extra belichten. Maar de eeuwig brandende lampjes slurpen energie. Bovendien hangen er ’s avonds enorme aureolen van licht boven de kassen die tot ver buiten de regio te zien zijn.
Op het totale oppervlak van 10.000 ha glastuinbouw in Nederland vindt ca. 20% belichting plaats. De verwachting is dat dit percentage in de toekomst zal doorgroeien naar 40% in 2010. De hoeveelheid licht en daarmee ook de verbruikte energie zullen hierdoor toenemen. Men is daarom op zoek naar economisch haalbaar, grootschalig toepasbare en makkelijk te implementeren technologische oplossingen. De LED-technologie zou zo’n oplossing kunnen bieden.
Een LED is een elektronische component, een halfgeleiderdiode, die licht uitzendt als er een elektrische stroom in doorlaatrichting doorheen wordt gestuurd. Een LED-lamp verbruikt tussen 2,5 en 5,0 Watt vermogen, dit is vele malen minder dan een gloeilamp of halogeenspot (30/50 Watt) en ook een stuk minder dan de spaarlamp (5/12 Watt). Bovendien gaat een LED lamp veel langer mee.
In de regio Voorne-Putten (Zuid-Holland) doen een aantal glastuinbouwbedrijven mee aan proeven met LED verlichting. Het is de grootste proef tot nu toe. Ook paprikateler Wim Dingemans doet mee aan de proef. Hij verwacht zo’n 75% op de kosten van zijn energieverbruik te besparen.
Gedurende de proefperiode wordt met name gekeken welke kleuren licht (spectra) gunstig zijn voor de groei van de paprika’s. Zo blijkt dat blauw licht goed is voor de vruchtzetting van de plant en rood licht ervoor zorgt dat de plant zelf harder groeit. Maar het ultieme lichtmenu moet nog gevonden worden.
Bron: Wim Dingemans, Lemnis Lighting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.