Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laura Boeschoten ontdekt methode om fout hout op te sporen

  •    •  
30-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
928 keer bekeken
  •  
Laura Boeschoten aan het werk

© Laura Boeschoten

Illegale houtkap is een groot probleem. De schattingen van illegale houtkap lopen uiteen van zo’n 30 tot 90 procent. Deze handel is erg lucratief en het vervalsen van documenten is een van de meest voorkomende vormen van houtfraude. Maar de Wageningse promovendus Laura Boeschoten gaat daar verandering in brengen. Zij ontdekte een manier om de herkomst van hout te bepalen met behulp van een chemisch profiel. 

rainforest

© pixabay

Vingerafdruk

Om bijvoorbeeld de herkomst van Bordeaux wijn of bepaalde soorten thee te determineren, wordt er wereldwijd al gewerkt met een chemische vingerafdruk van deze producten. Maar om deze methode ook voor hout in te zetten, dat is nieuw. Laura Boeschoten: “De producten waarvoor het werkt zijn zoals wijn komen van eenjarige planten. We hadden verwacht dat, doordat bomen vele jaren ouder zijn, hun vingerafdruk niet helder zou zijn. Maar die gedachte bleek verkeerd. Ze houden hun hele leven dezelfde vingerafdruk. Soms met kleine verschillen door een droog jaar, maar dat verandert de vingerafdruk niet wezenlijk.”

Databank

De onderzoekers hebben houtmonsters van bijna 1.000 bomen uit Centraal-Afrika en Borneo in een databank verzameld en de samenstelling ervan geanalyseerd. Deze chemische ‘vingerafdruk’ van hout blijkt de herkomst ervan op regionaal niveau te kunnen aantonen. Laura Boeschoten: "Met een massaspectrometer hebben we een groot aantal chemische elementen tegelijkertijd gemeten, zoals magnesium en calcium. De concentratie en samenstelling zijn gerelateerd aan het bodemtype en dus aan de geografische herkomst van een boom. Zo weet je dus door de analyse van zestig elementen waar de boom heeft gestaan. En of de boom gekapt had mogen worden."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.