Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Label C-verplichting kantoren zinvol, maar draagt onvoldoende bij aan CO2-reductie'

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
411 keer bekeken
  •  
office-g2cfcd30f6_1920

© louisehoffmann83 via Pixabay

Vanaf 1 januari 2023 moeten alle kantoorgebouwen verplicht minimaal energielabel C hebben. Echter voldoet meer dan de helft van de kantoorgebouwen, van zowel bedrijven als de overheid, hier nog niet aan, bericht de NOS. Wanneer een gebouw op 1 januari 2023 nog niet aan deze eisen voldoet, mag dat pand niet meer als kantoor gebruikt worden. Een energielabel geeft het jaarlijks toegestane primaire energieverbruik per m2 voor kantoorgebouwen aan.

Energiebesparing

"Dit is zinvolle wetgeving, omdat 90 procent van de kantoren in Nederland gehuurd wordt en verhuurders vaak weinig interesse hebben in energiebesparing," vindt Marc Herberigs, adviseur duurzaam ondernemen bij Stichting Stimular. "Een labelverbetering van bijvoorbeeld E naar C levert de huurder ongeveer 50 kWh per m2 per jaar op, ofwel 500 kWh per gemiddelde kantoorwerkplek van 10m2. Met de huidige energieprijzen scheelt dat al gauw 400 euro per medewerker per jaar."

Mobiliteit

Maar volgens Herberigs draagt de eis van het energielabel te weinig bij aan het verminderen van de totale CO2-uitstoot van een kantoororganisatie. "Deze zal hierdoor met niet meer dan 10 procent dalen. Dat komt omdat mobiliteit (woon-werkverkeer en zakelijk verkeer) bijna de helft van de CO2-footprint van kantoren inneemt. Alleen door extra aandacht aan mobiliteit te besteden, zet een organisatie pas echt grote stappen richting klimaatneutraal."

De weg naar klimaatneutraal

In het internationale klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat uiterlijk in 2050 de CO2-uitstoot beperkt moet zijn tot bijna nul. Om dit doel te halen is het noodzakelijk flink te besparen op energieverbruik voor gebouwen en mobiliteit en over te schakelen naar fossielvrije energie.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.