De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft een bijzondere natuuraankoop gedaan. De Sijghkade, tussen Gouda en Stolwijk, is over een lengte van 400 meter in eigendom van de natuurbeschermingsorganisatie gekomen. Het Zuid-Hollands Landschap wilde dit stuk Sijghkade al langere tijd verwerven, omdat het de laatste groeiplaats van de wilde kievitsbloem in de hele Krimpenerwaard is. Een actie onder de beschermers/donateurs van de stichting bracht genoeg geld bijeen om de aankoop te realiseren.
De wilde kievitsbloem behoort tot de zeldzaamste plantensoorten in de hele Krimpenerwaard. Enkele tientallen exemplaren bloeien er ieder voorjaar op een klein stukje Sijghkade, de kade die, vanaf het fietspad langs de N207 gezien, aan de overkant van de Bergsche Vliet ligt. De exacte groeiplek is voor iedereen eenvoudig herkenbaar. De plaats waar de kievitsbloemen groeien is omgeven door een houten raster en ligt pal onder de hoogspanningsdraden die de kade in de lucht kruisen.
Wervingsactie onder beschermers
In de achttiende eeuw was de wilde kievitsbloem nog een algemene soort in de omgeving van Gouda. De planten - met hun prachtige, paarse of witte bloemkelken - werden in de achttiende eeuw veel geplukt en op de Goudse markt verkocht. In de eeuwen die volgden werd het steeds moeilijker om iets bij te verdienen met een bosje ‘wilde tulpen’, want de wilde kievitsbloem werd steeds zeldzamer. Niet alleen door het plukken, maar vooral door het steeds intentiever beweiden en bemesten van de kades en hooilanden.
Tegenwoordig zijn er nog maar enkele plekken in Zuid-Holland waar de wilde kievitsbloem voorkomt. “Verwerving van de kade door het Zuid-Hollands Landschap biedt de beste garantie dat de wilde kievitsbloem voor deze streek behouden kan worden”, vertelt Kim Bevington van het Zuid-Hollands Landschap. “We zijn dan ook heel blij dat we het stuk Sijghkade waar de kievitsbloemen groeien door een wervingsactie onder onze beschermers, hebben kunnen aankopen.” De stichting verwacht dat de aantallen wilde kievitsbloemen in de Krimpenerwaard in de toekomst zullen toenemen. Bevington: “In de directe omgeving van de Sijghkade bezitten we polder Veerstalblok en polder Bilwijk. De flauw aflopende oevers die hier de afgelopen jaren zijn gecreëerd, zouden nieuwe groeiplaatsen voor de wilde kievitsbloem kunnen worden.”
De Stichting Het Zuid-Hollands Landschap dankt haar beschermers voor het mede mogelijk maken van deze aankoop.