Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laatste kans voor doorbraak klimaattop

  •  
18-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
COP_15_Kopenhagenpostzegel_01.jpg
Circa 120 staats- en regeringsleiders komen vrijdag in Kopenhagen bijeen op de laatste dag van de VN-klimaattop, die moet besluiten tot maatregelen tegen de opwarming van de aarde. Donderdag leek nog onzeker of het in de Deense hoofdstad tot een historisch akkoord komt, dat vooral mensen in arme landen moet behoeden voor al te wrange gevolgen van de klimaatverandering.
Na een patstelling van drie dagen leken de onderhandelingen zich donderdag weer in beweging te zetten. De Deense voorzitter van de top, Lars Lokke Rasmussen, heeft aangegeven geen nieuwe teksten meer te maken, tot opluchting van ontwikkelingslanden. Daarom wordt nu alleen nog gepraat over het verlengen van het aflopende Kyoto-protocol en over de basis voor een nieuw verdrag dat op de langere termijn tot stand moet komen.
,,Het herstel van het vertrouwen in het Deense voorzitterschap lijkt in te zetten'', aldus een woordvoerder van minister Jacqueline Cramer van Milieu donderdag. ,,Het beweegt weer.'' Toch blijft de vrees van velen, onder wie ook regeringsleiders, dat het proces niet genoeg opgeschoten is om daadwerkelijk tot een akkoord te komen. Wat de uitkomst van de klimaattop zal zijn, is ongewis. ,,Het kan nog alle kanten op. De situatie is zonder precedent. Zelfs doorgewinterde onderhandelaars weten niet wat hier uit gaat komen'', aldus de woordvoerder van Cramer.
De afgelopen dagen werd vooral veel gesproken over de manier waarop de onderhandelingen zouden plaatsvinden en niet over de inhoud van een nieuw klimaatverdrag. De ontwikkelingslanden vreesden dat onvoldoende tijd zou worden besteed aan het Kyoto-protocol, zodat een slapper akkoord aan het eind van de onderhandelingen zou overblijven.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zorgde ook voor een nieuwe fase in het onderhandelingsproces. Zij maakte bekend dat de Verenigde Staten willen meedoen aan een klimaatfonds, waaraan vanaf 2020 jaarlijks een bedrag van 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) moet worden overgemaakt. Met dat geld kunnen arme landen zich aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering.
De financiering van het fonds moet in 2013 beginnen. In 2015 moet er jaarlijks 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro) in gestort worden. Vijf jaar later moet dat bedrag zijn verdubbeld. Clinton verwacht dat ,,deze fondsen afkomstig zullen zijn van veel verschillende publieke en private bronnen''.
In de jaren 2010 tot 2012 moet jaarlijks 10 miljard dollar (bijna 7 miljard euro) worden gegeven aan arme landen om de gevolgen van de opwarming van de aarde tegen te gaan. De EU-lidstaten zijn bereid de komende drie jaar in totaal 7,2 miljard euro op tafel te leggen om de ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van het klimaatprobleem.
Eerder al lieten de Afrikaanse landen weten in te stemmen met het bedrag van 100 miljard. Zij wilden eigenlijk het dubbele, maar realiseerden zich dat dat niet haalbaar was. Het bedrag komt ook overeen met voorstellen van de Europese Unie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.