Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Laagje water voor libellen en kokerjuffers

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
9963_orthcanc

gewone oeverlibel

© Antoine van der Heijden

Waterschap De Dommel pompt een paar centimeter grondwater naar de Reusel, een beek in de buurt van de Belgische grens. Het schap doet dat om de zeer kwetsbare natuur in en om de beek te redden. Er staat geen water meer in de Reusel en dat kan zeldzame soorten als kokerjuffers en libellen fataal worden.

Het gebied van De Dommel is helemaal afhankelijk van regenwater en heeft veel last van de aanhoudende droogte. Het schap is verplicht om kwetsbare natuur die door de droogte zou verdwijnen te redden. "We nemen deze noodmaatregel om blijvende natuurschade te voorkomen. Dat het helpt hebben we in afgelopen droge zomers gezien. Maar het blijft een tijdelijke noodmaatregel en geen structurele oplossing", zegt Martijn Tholen, bestuurder van De Dommel. De waterschappen pleiten al langer voor veranderingen in de waterhuishouding.

De Dommel heeft in het werkgebied vijf beken met kwetsbare en zeldzame natuur. In die beken leven bronpopulaties van beschermde soorten. Als het nodig is krijgt elke beek een klein laagje 'overlevingswater', ondanks de lage grondwaterstanden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.