Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Laagje water voor libellen en kokerjuffers

  •  
04-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9963_orthcanc

gewone oeverlibel

© Antoine van der Heijden

Waterschap De Dommel pompt een paar centimeter grondwater naar de Reusel, een beek in de buurt van de Belgische grens. Het schap doet dat om de zeer kwetsbare natuur in en om de beek te redden. Er staat geen water meer in de Reusel en dat kan zeldzame soorten als kokerjuffers en libellen fataal worden.

Het gebied van De Dommel is helemaal afhankelijk van regenwater en heeft veel last van de aanhoudende droogte. Het schap is verplicht om kwetsbare natuur die door de droogte zou verdwijnen te redden. "We nemen deze noodmaatregel om blijvende natuurschade te voorkomen. Dat het helpt hebben we in afgelopen droge zomers gezien. Maar het blijft een tijdelijke noodmaatregel en geen structurele oplossing", zegt Martijn Tholen, bestuurder van De Dommel. De waterschappen pleiten al langer voor veranderingen in de waterhuishouding.

De Dommel heeft in het werkgebied vijf beken met kwetsbare en zeldzame natuur. In die beken leven bronpopulaties van beschermde soorten. Als het nodig is krijgt elke beek een klein laagje 'overlevingswater', ondanks de lage grondwaterstanden.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar