Wat begon als een vrij willekeurige inventarisatie bleek een schat aan zeldzame planten en dieren op te leveren. Dat overkwam de KNNV afdeling Wageningen bij het in kaart brengen van het gebied Laag Wolfheze. Op dit terrein van zo'n 130 hectare werden maar liefst 1370 soorten gevonden, waarvan meer dan tien procent bedreigd of zeldzaam is. En twee nieuwe: de sluipwest van de spin en het paarssteelveentrechtje.
Wolfheze bestaat uit twee heidegebieden en gemengd bos. Langs de oevers van de Wolfhezerbeek kunt u heerlijk wandelen onder de oude beuken. De Heelsumse Beek in Laag-Wolfheze heeft zijn natuurlijk loop terug, de Wolfhezerbeek gaat ook weer ouderwets door het landschap kronkelen. Zo gaat Wolfheze deel uitmaken van een ecologische verbinding tussen de Neder-Rijn en de Veluwe.
Archeologische rijkdom
De eerste bewoners vestigden zich al zo’n 6.000 jaar geleden in dit gebied. De vochtige dalen waren geschikt voor weidegrond en watervoorziening. De eerste bewoners leefden van jagen en verzamelen en hadden geen vaste akkers. Bij de stuwwal waren producten te vinden, zoals leem, steen, kruiden en hout. Verspreid in het gebied liggen vijftien grafheuvels uit de periode van 2850 tot 110 voor Christus. In het zuidwesten van het gebied staan enkele eeuwenoude Wodanseiken. In Laag-Wolfheze liggen fundamenten van een tufstenen middeleeuwse kerk en grafheuvels uit de bronstijd. De blauwe wandelroute voert u langs de meeste cultuurhistorische monumenten.
Reptielen
In het gebied leven de zandhagedis, levendbarende hagedis, ringslang, adder, hazelworm en gladde slang. Dit zijn zes van zeven Nederlandse reptielsoorten! De meeste reptielen zijn op de hei te vinden. De ringslang leeft op vochtigere plekken en de hazelworm komt ook in het bos voor.
Vogels
Een groot deel van het bos is oud en bestaat uit loof- en naaldbomen. In het bos broeden daardoor veel verschillende vogels. Zeldzame vogels, zoals raven en groene spechten. Op de hei leven roodborsttapuiten en geelgorzen. Minder zeldzaam, maar minstens zo leuk zijn de appelvink, goudvink, fluiter, gekraagde roodstaart en zwarte specht.
Planten
Op de hei groeien grote wolfsklauw en klein warkruid; ook wel duivelsnaaigaren genoemd. Echte guldenroede groeit langs de Heelsumse Beek. In een voormalige akker groeit nog de aardbeiganzerik.