Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kyoto is gered, nu het klimaat nog voor het te laat is

  •  
16-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Een dag voor het Kyoto verdrag inwerking treedt, suggereert milieustaatssecretaris Van Geel kerncentrale Borssele open te houden, als dé oplossing voor het klimaatprobleem. Dat is fout en strijdig met elke duurzame ontwikkeling. Borssele stoot weliswaar geen CO2 uit, maar genereert andere milieu- en veiligheidsproblemen. Het gebruik van nucleaire materialen en kennis zorgt voor levensgevaarlijk kernafval waarvoor geen oplossing is en onherroepelijk voor de verspreiding ervan. De echte duurzame oplossingen voor klimaatverandering kregen van dit kabinet nooit een serieuze kans.
Greenpeace vindt het verbijsterend dat Van Geel en zijn collega Bot suggereren om kerncentrale Borssele na 2013 open te houden. Borssele produceert kernafval dat 240.000 jaar lang levensgevaarlijk blijft. De Nederlandse regering blijft maar geloven in veilige kernenergie, terwijl de verspreiding van nucleaire technologie een dagelijks terugkerend probleem op de internationale politieke agenda is.
Dat goede maatregelen genomen moeten worden staat als een paal boven water. Kyoto is een belangrijke eerste stap, maar volstrekt onvoldoende om het klimaat te redden. Regeringsleiders moeten nu om de tafel gaan zitten om te zorgen dat er adequate post-Kyoto doelstellingen worden afgesproken, waarbij CO2 reducties van 30 procent in 2020 noodzakelijk zijn, in plaats van de 5 procent in 2010. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds duidelijker.
Recent voorbeeld klimaatramp op Kiribati
Afgelopen week maakte een Greenpeace-ploeg op Kiribati, een eilandengroep in de Stille Oceaan, beelden van de jaarlijkse overstroming die extremer was dan ooit door klimaatverandering. Bekijk hier een slide-show met beelden van de overstroming (Engelstalig).
Energie-efficiency én echte schone energie
De echte duurzame oplossingen voor klimaatverandering kregen van dit kabinet nooit een serieuze kans. Zo houdt energieminister Brinkhorst al jaren tegen dat er windparken op de Noordzee komen, een energievorm die in Denemarken goed is voor circa 20 procent van de elektriciteitsvraag. Ook andere duurzame energiebronnen zoals schone biomassa en zonne-energie alsmede de hoogste graad van energie-efficiency zijn nooit serieus gestimuleerd. Greenpeace wil dat het kabinet de uitdaging aangaat om alle duurzame en efficiënte energie-opties te realiseren, zodat kolen- én kernenergie overbodig worden.
(Bron: Greenpeace )

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor