Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kwaliteit leefomgeving flink verbeterd

  •  
24-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
CO2_66.jpg
De kwaliteit van de directe leefomgeving is flink verbeterd sinds 1990. Anderzijds moet de regering zich voor de komende decennia inzetten om mondiale problemen het hoofd te bieden. Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een maandag gepresenteerd rapport.
De kwaliteit van lucht, water en bodem is behoorlijk verbeterd en de achteruitgang van de biodiversiteit is afgeremd, stelt het PBL tevreden vast.
Meer maatregelen
De komende jaren moet de overheid zich inzetten om de klimaatverandering tegen te gaan en de biodiversiteit wereldwijd te behouden. Daarvoor moeten de manieren van consumeren en produceren veranderen, zodat vervuiling vermindert. Daarbij zal de overheid af en toe impopulaire maatregelen moeten nemen, zoals weggebruikers extra laten betalen voor het gebruik van het wegennet.
Zo zou de overheid volgens het PBL een duidelijk visie op energie en voedsel moeten maken, zodat bedrijven vertrouwen genoeg hebben om te investeren. Door extra geld te vragen voor mobiliteit en bijvoorbeeld watergebruik in de landbouw, moet vervuiling teruggedrongen worden.
Meer samenwerking
Ook zou er vanuit de landelijke overheid meer met regionale overheden samengewerkt moeten worden, omdat daar de expertise is voor regionale problemen. Anderzijds moet er internationaal worden gesproken over gezamenlijke duurzaamheidseisen en emissierechten. Zo kan de uitstoot van CO2 teruggedrongen worden en kunnen fossiele brandstoffen internationaal vervangen worden door groene alternatieven.
"Verduurzaming is big buisness"
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt de aanbevelingen van het Planbureau voor de Leefomgeving als een "herijking van het rijksbeleid" te zien. "Dit rapport laat zien dat een nieuw kabinet niet anders kan dan de groene ambities flink opschroeven", aldus Johan van de Gronden, directeur van het WNF. "Wij hebben samen de sleutel in handen voor een florerende groene economie en een schone energietoekomst. Verduurzaming is al lang geen idealisme meer, maar big business in een tijd van toenemende grondstoffenschaarste en stijgende prijzen van fossiele brandstoffen. Links- of rechtsom: de toekomst van Nederland Handelsland is groen."
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.