Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kustbescherming als leefgebied voor talloze zeewieren

  •    •  
18-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
952 keer bekeken
  •  

De Kop van Schouwen bestaat voornamelijk uit strand en duin, toch liggen ook hier wat kenmerkende Zeeuwse stenen dijken. Deze harde zeewering is een ontzettend belangrijke plek voor zeewieren. Marien bioloog Luna van der Loos houdt zich bezig met zeewierendiversiteit en laat ons zien welke soorten wieren hier leven.

Geen planten dus geen wortels 

In Nederland komen 285 soorten voor. Dat lijkt veel, maar zeewieren groeien alleen op plekken met harde ondergrond, zoals stenen en schelpenbanken. En die heb je maar weinig aan de Nederlandse kust, dus in andere landen komen veel meer soorten voor. Bij ons is vooral in Zeeland de diversiteit hoog, want zijn veel stortstenen gebruikt voor de kustbescherming.

Zeewieren zijn geen planten. Ze hebben dan ook geen wortels en kunnen zich dus niet in het zand hechten. Daarom leven ze bijvoorbeeld op stenen dijken. Ze maken zich vast met kleine discusvormige of klauwvormige voetjes en een soort lijm. Van hoog naar laag, steeds dieper het water in, zitten telkens andere soorten.

Alles afhankelijk van zeewier

Bovenaan op de stenen zitten de soorten die droog kunnen vallen. Dat zijn robuuste, stevige en leerachtige soorten die tegen een hard leven kunnen, zoals bruinwieren. Voorbeelden hiervan zijn knotswieren en de kleine zee-eik. Onder die wieren leven weer soorten als de rode paardenanemoon, die hen beschermen tegen uitdrogen. Dieper, op plekken die langer onder water staan, groeien weer andere groenwieren en roodwieren.

Zeewieren zijn heel belangrijk voor het ecosysteem in het water. Er leven bijna geen planten in het water, behalve zeegrassen maar daarmee gaat het erg slecht. De wieren zijn als het ware de bomen van het water. Samen met plankton zetten ze zonlicht om in suikers. Daarmee zijn ze zelf een belangrijke voedselbron voor dieren die dat niet zelf kunnen aanmaken. Dat is bijna al het leven in het water. Het is de basis van de voedselketen. Alles heeft onderwater algen en wieren nodig om te leven.

Kijk ook zaterdag 19 november 2022 naar de Kop van Schouwen om 19.50 uur op NPO 2! 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.