Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Kuipers moet concreter zijn over wegwerpmateriaal in de zorg'

  •  
09-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
348 keer bekeken
  •  
surgery-g818dec772_1280

Minister Kuipers heeft aangegeven dat duurzaamheid onderdeel wordt van het zorgbeleid. "Klinkt goed, maar we zien er concreet nog niet veel van terug", aldus Maria van der Heijden, Directeur-bestuurder, MVO Nederland. Zo zijn de afspraken in de Green Deal niet bindend. En in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport voor 2023 staat slechts één zin over verduurzaming. Terwijl er qua duurzaamheid nog enorme winst te behalen valt in de zorg.

Volgens van der Heijden levert een gemiddelde hartoperatie levert maar liefst 27 kilo afval op. Zorgmedewerkers wordt vaak nog ingeprent dat wegwerp hygiënischer is. De overheid geeft de markt vrije ruimte waardoor wegwerp als goedkoopste optie in stand blijft. Maar het kan ook anders.

Hergebruik van ok-jassen

Bij MVO Nederland zien ze volop lovenswaardige initiatieven van binnenuit die de sector willen verduurzamen. Een voorbeeld daarvan zijn deherbruikbare OK-jassen: na 25 keer gebruik zijn ze al klimaatvriendelijker dan wegwerpjassen. Dan moet de keten wel anders ingericht: andere producenten, wasserijen en logistieke diensten. Op dit moment komen dit soort initiatieven niet verder dan pilotprojecten, omdat er te weinig zorginstellingen zijn die hier al mee bezig zijn. En hergebruik is nu nog vaak duurder dan wegwerp.

Stimuleren, beprijzen en verplichten

Met het debat op de agenda is het aan minister Kuipers om zijn belofte concreter te maken dan één zin. Van der Heijden ziet dat als een drie-eenheid: stimuleren, beprijzen en verplichten. Maak producenten van medisch materiaal allereerst verantwoordelijk voor de afvalverwerking van hun producten, verhoog de belasting op het gebruik van fossiele grondstoffen, én verplicht hergebruik.

Zo maak je duurzaamheid integraal onderdeel van het eigen beleid, en voer je het door in alle zorgakkoorden. De overheid zou hier een actieve rol in moeten spelen omdat de zorgsector de handen vol heeft aan de problemen van het heden.

In de serie Groene Zorg besteed Vroege Vogels al een aantal weken aandacht aan de verduurzaming van de zorgsector. Ook zondag 12 maart 2023 zenden we een reportage uit over de groene OK van het ziekenhuis in Universitair Medisch Centrum Groningen. Luister ook naar de volgende al uitgezonden reportages:

Meer over:

groene zorg
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.