Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Jonge zeearend mogelijk uit nest gestolen

  •    •  
05-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
466 keer bekeken
  •  
zeearend nest

© Albert Draaijer

"Slecht nieuws dit keer: er zit één jonge zeearend minder in het nest", schrijft natuurfilmer Albert Draaijer. Hij maakt al weken vanop grote afstand beelden van het nest zeearenden in Koudum. Op zaterdagavond 25 mei is een illegale klimmer met gereedschap en een helm naar het nest geklommen. Vogelspotters die het nest met grote telelenzen vastleggen, konden ook de klimmer filmer. De milieupolitie en het Openbaar Ministerie onderzoeken of de persoon een van de jongen heeft gestolen.

Zeker in het broedseizoen is het extra belangrijk om vogels niet te storen. Het hele gebied rond de nesten van deze beschermde zeearend is rustgebied en vogelaars blijven daarom op een afstand van meer dan 200 meter. "Zulke acties verstoren het nest. Ze hebben net jongen, die zijn zeer kwetsbaar", aldus Tjitte Zuur natuurorganisatie It Fryske Gea.

Illegale handel zeearenden

Tot voor kort zaten er nog drie jongen in het nest van de zeearend. "De ouders hebben het erg druk met het prooien vangen om deze 3 jonge zeearenden van voldoende voedsel te voorzien" , schreef Draaijer midden mei nog bij de beelden die hij naar Vroege Vogels stuurde. Nu zitten er nog maar twee jongen op het nest.

Waarom de klimmer op het nest kroop en of hij echt een jong heeft gestolen, wordt nog onderzocht. De klimmer was in ieder geval zeer goed voorbereid en wist precies wat hij deed, aldus de natuurorganisatie. Een mogelijkheid is diefstal voor illegale handel. "Het is triest dat er nog steeds roofvogelshows zijn, zolang dat het geval is zal de illegale handel ook doorgaan", zegt Draaijer.

Om diefstal uit te sluiten, wordt er bewust niet van dichtbij naar het vermiste jong gezocht. "De vogels hebben daar niets aan. Daar verontrusten we het paar alleen nog maar meer mee", aldus Zuur.

Bron: NOS en natuurfilmer Albert Draaijer

Meer over:

zeearend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.