Vroege Vogels

Kruisspin weeft web | Zelf Geschoten

  •  
03-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  

Elke dag weeft de kruisspin opnieuw haar web. Hiervoor eet de spin haar oude web gewoon op, om van die voedingsstoffen nieuwe draden te spinnen. Het spinnen van dit web duurt ongeveer twintig minuten. De kruisspin maakt een wielweb, waarbij het centrum zich iets boven het midden bevindt met een grote mate van symmetrie. Gefilmd door Hans van Lierop.

Soepmaaltijd

Wanneer er een prooi in het web vliegt, wordt deze eerst ingesponnen tot een pakketje en pas later uitgezogen. De kruisspin zet haar maaltijd in een "soepmaaltijd" om. De kaken hebben vaak scherpe randen waarmee spinnen hun prooi kunnen scheuren en prakken. Met de kleinere kaken aan beide zijden van de bek, zet de spin prooien om in een vloeibare massa.

kruisspin_zg

Kruis op de rug 

Je kunt de kruisspin het makkelijkst herkennen aan haar grote wielweb. Of je kunt zoeken naar het lichtgekleurde kruisvormige teken op de rugzijde van het achterlijf. Overigens varieert de kruisspin weleens van kleur. 

kruisspin_6133b0544741c_medium

Kruisspin

© Natureluur2

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.