Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kruisspin bereidt maaltijd voor | Zelf Geschoten

  •  
05-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
618 keer bekeken
  •  

“Aan de buitenkant van mijn keukenraam heeft een kruisspin een web gemaakt en is bezig met het verwerken van een prooi”, schrijft Gerda Bouwer uit Delft. “Fascinerend om hoe zien hoe hij of zij daarmee bezig is”. Gerda filmde ook mooi het kruis op de rugzijde van het achterlijf!

Soepmaaltijd

Als een prooi in het web van de kruisspin vliegt, wordt hij ingesponnen tot een pakketje. Pas later zuigt de spin de prooi leeg en zet ze het insect in een ‘soepmaaltijd’ om. De kaken van de kruisspin hebben vaak scherpe randen waarmee ze hun prooi kunnen scheuren en prakken. Met de kleinere kaken aan beide zijden van de bek, zet de spin de prooi om in een vloeibare massa.

Vrouwtjes kruisspin pakt mannetje in

Voorzichtig kruipt mannetje kruisspin dichterbij. Hij wil paren met het enorme vrouwtje en dat lijkt te lukken Maar dan pats... het mannetje wordt razendsnel ingepakt en meegenomen. "De grootte van het kruisspinvrouwtje in mijn achtertuin viel me op. Toen ik dichterbij keek, bleek er een mannetje aan de rand van het web te zitten. Ik had al zo'n vermoeden dat het mannetje uiteindelijk gepakt zou worden"' schrijft Antoine Deleij.

Volgens onderzoeker Peter J. van Helsdingen is dit een unieke opname! "Het is wel een mannetje dat probeert te paren, maar het is geen volwassen dier, hij heeft geen verdikte palpen met het forse secundaire paringsapparaat waarmee een mannetje het sperma kan overbrengen naar het vrouwtje", schrijft van Helsdingen. "Elke keer maakt hij wel de beweging naar voren en mikt hij met zijn palp op het geslachtsorgaan van het vrouwtje, maar omdat de palp niet ontwikkeld is kan hij die niet aansluiten op haar geslachtsorgaan. Dat gaat het vrouwtje vervelen en dan slaat het gedrag om en kiest zij voor prooi inspinnen en als voedsel gebruiken."Dit jonge mannetje had dus beter even kunnen wachten voordat hij een poging deed om te paren. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.