Antibiotica kunnen behalve als medicijn ook worden gebruikt om de groei van dieren te bevorderen. Sinds een jaar is deze toepassing echter verboden in de Europese Unie. Bacteriën kunnen resistent worden tegen antibiotica, waardoor deze hun werking als medicijn verliezen en resistente bacteriën in omloop komen. Door het eten van vlees kan men deze antibiotica en/of resistente bacteriën binnen krijgen, waardoor ook bij mensen de werking van antibiotica als medicijn terug kan lopen.
Biologische boeren maken bij voorkeur geen gebruik van antibiotica en zochten naar alternatieven. Zo kwamen kruiden in beeld, want de weerstand van dieren tegen ziektes lijkt toe te nemen als zij bepaalde kruiden eten. Ook zou hun vitaliteit toenemen. Een voorbeeld is de antibacteriële werking van etherische olie uit oregano waardoor groei en welzijn van dieren kunnen verbeteren. Kruiden hebben een preventieve werking, dat wil zeggen dat zij kunnen helpen om ziektes te voorkomen.
Deze bevindingen zijn echter grotendeels gebaseerd op praktijkervaring. Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt meestal nog. RIKILT – Instituut voor Voedselveiligheid, onderdeel van Wageningen UR, gaat in het project Fyto-V samen met andere partners onderzoek doen naar de werking van kruiden bij dieren. RIKILT maakt hierbij gebruik van bestaande kruidenmengsels die op de markt verkrijgbaar zijn. Het onderzoek loopt van oktober 2006 - oktober 2007 met een mogelijke uitloop van een half jaar.