Kromkommertijd
• 07-08-2014
• leestijd 2 minuten
© Foto: Rasbak
Augustus is traditioneel een periode met weinig nieuws, onder andere omdat de politiek reces heeft en veel mensen op vakantie zijn. Komkommertijd wordt het wel genoemd, want vroeger dé oogstmaand voor de langwerpige groene vrucht. Nou ja langwerpig, dat zijn ze niet allemaal. De oogst levert ook kromme komkommers op. En die gaan niet naar de supermarkt. Net als het meeste andere kromme of lelijke groente. Naar schatting wordt zo’n 5 tot 10 procent van de groente vanwege hun uiterlijk verspild. Dat is absurd, daarom is augustus voor Vroege Vogels vanaf nu kromkommertijd!
Zondag vertelt Johan Bakker, marktonderzoeker van
LEI Wageningen UR
hoe het komt dat zoveel groente- en fruit in Nederland wordt verspild. Komkommerteler
Hedy Willems
, die zelfs een boek schreef over dit gewas, brengt een kistje kromme komkommers mee.
Frankrijk
In de Nederlandse supermarkten is lelijke groente- en fruit nog niet te koop. Een Franse supermarkt lanceerde onlangs een tijdelijke actie waarbij dergelijke groente en fruit met 30% korting werd verkocht. Met groot succes.
Kromkommer
Een Rotterdamse bedrijfje probeert sinds een paar jaar kromme of gekke groente op de kaart te zetten.
Kromkommer
verbindt telers aan groothandels en horeca. Ook proberen de ondernemers om gekke groente in de schappen te krijgen en hebben ze een kromme soeplijn ontwikkeld.
Luie kromkommer - Fotograaf Harrison
Voedselverspilling
De Europese Unie heeft 2014 uitgeroepen tot het jaar tegen de voedselverspilling. Het Waalse parlement heeft inmiddels een wet aangenomen tegen verspilling door supermarkten. Weggooien is van nog eetbare producten is daarmee verboden.
Zembla 2011
De kromme komkommer is even goed als de rechte variant.