Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kroes waarschuwt energiereuzen

  •  
10-01-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_241472.jpg

© elektriciteitsmeter

De Europese Commissie heeft woensdag de energiegiganten in de Europese Unie gedreigd met juridische stappen als ze de kansen voor nieuwkomers op de energiemarkt blijven frustreren. Er zijn ,,ernstige problemen'' op het gebied van eerlijke concurrentie, aldus eurocommissaris Neelie Kroes (mededinging) woensdag.
Consumenten zijn daarvan de dupe. Er is nog veel te veel sprake van marktconcentratie (kartels), een gebrek aan vrije toegang tot infrastructuur voor nieuwkomers en geheime afspraken tussen energiereuzen. Dat blijkt uit anderhalf jaar onderzoek door de ambtenaren van Kroes, die het rapport ,,onaangenaam leesvoer'' noemde voor veel energiebedrijven.
Kroes kondigt aan dat ze zal aandringen op het opsplitsen van bedrijven die de infrastructuur (centrales, leidingen etc.) in handen hebben, maar ook op de consumentenmarkt actief zijn. In een aantal gevallen hebben deze giganten de komst van nieuwkomers gedwarsboomd en de eigen consumentenpoot bevoordeeld. Kroes wil die valse concurrentie keihard aanpakken. Maar landen als Duitsland en Frankrijk zijn tegen het gedwongen opsplitsen van grote bedrijven.
Kroes noemde het splitsen de ,,meest effectieve'' methode om de energiemarkt vrijer en concurrerender te maken. Maar ze heeft bij haar collegacommissarissen niet voor elkaar gekregen dat die instemden met splitsing als de enige aanpak.
In opdracht van Kroes is eerder al onderzoek gedaan bij Duitse energiebedrijven als E.ON en RWE. Bedrijven die schuldig worden bevonden aan kartelafspraken kunnen grote boetes krijgen. Ook heeft Kroes bedrijven die wilden fuseren met een ander buitenlands bedrijf al gedwongen onderdelen te verkopen, zoals het geval was bij Suez en Gaz de France.
Nederland is evenals Kroes voor een stevige aanpak om te komen tot goede marktwerking in de Europese Unie, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. Ons land kent inmiddels een wettelijke regeling die voorziet in het opsplitsen van energiebedrijven. Minister Joop Wijn van Economische Zaken zal bepleiten dat ook de andere landen van de Europese Unie hiertoe overgaan.
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor