Vroege Vogels

Kritiek in politiek na uitzetten 'illegale' vrouwtjesotter in Biesbosch

  •  
05-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
poetsende-otter_624eca04afb07_small

Poetsende otter

© Marcel Versteeg

De BBB, SGP en JA21 in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben kritische vragen gesteld over de vrouwtjesotter die mogelijk op illegale wijze is uitgezet in de Biesbosch. Volgens de drie partijen, die samen veertien zetels hebben in de Staten, is de natuurbeschermingswet overtreden. Ze vragen het college om opheldering.

'Een handje helpen'

Begin dit jaar werd voor het eerst sinds 1960 weer een otter gesignaleerd in Nationaal Park De Biesbosch. Het mannetje wist zelf de weg te vinden naar het natuurgebied dat in de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt. Het wachten was daarna op een vrouwtje. Een natuurorganisatie besloot een handje te helpen en zette voor de zomer een vrouwtjesotter uit. Dat dier was vlak de geboorte aangetroffen in een gracht in Zwolle. Een wildopvangcentrum in Friesland bracht de babyotter met de fles groot en liet het daarna uitzetten in de Biesbosch, iets wat recentelijk naar buiten kwam.

Kritiek

Volgens Staatsbosbeheer is dit niet de manier om te zorgen voor groei van de otterpopulatie. "We hadden het liever anders gezien en dat het natuurlijke proces de ruimte had gekregen", aldus boswachter Harm Blom.

De gang van zaken heeft nu geleid tot kritische vragen van de BBB, SGP en JA21 aan het Zuid-Hollandse provinciebestuur.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.