Vroege Vogels
theme-icon
Natuur

Krimpenerwaard eist actie tegen exotische rivierkreeften

  •  
16-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
Rode Amerikaanse rivierkreeft

© Rode Amerikaanse rivierkreeft. Fotograaf: gilles147


Vijftien overheden en organisaties uit de Krimpenerwaard willen dat minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met spoed actie onderneemt tegen de tientallen miljoenen rivierkreeften, die grote schade aanrichten in de watergangen in het gebied. De exotische beesten vormen een ernstige plaag en moeten zo snel mogelijk grootschalig, duurzaam en georganiseerd bestreden worden, staat in een brandbrief die aan Adema is gestuurd. 

Maatregelen werken niet

Onder meer twee waterschappen, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en natuurorganisaties constateren dat maatregelen die tot nu toe tegen de rivierkreeften zijn genomen niet werken. Het ministerie van LNV is verantwoordelijk voor de bestrijding. Sinds 2016 mogen beroepsvissers commercieel op de kreeften vissen, maar dat heeft onvoldoende geholpen. Er lopen ook verschillende experimenten om de kreeften te vangen, maar ook dat is geen succes. "In de afgelopen jaren is de populatie explosief gegroeid", aldus de waterbeheerders.

Voor de TV-uitzending over de Krimpenerwaard kwam ook de rode Amerikaanse rivierkreeft voorbij. Bekijk het onderstaande fragment:

Holen en gangen

Exotische rivierkreeften zijn in Nederlands water terechtgekomen doordat mensen hun aquarium in een sloot hebben geleegd. De rivierkreeften graven gangen en holen, waardoor grond langs het water instabiel wordt en kan verzakken. De beesten planten zich heel snel voort en vreten in korte tijd hele sloten kaal. Volgens de briefschrijvers is de hoeveelheid waterplanten in de Krimpenerwaard sterk afgenomen en wordt de biodiversiteit in het water bedreigd.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Jan_Coenraats
Jan_Coenraats17 dec. 2022 - 13:14

Voor mij hoeft dit beestje niet te worden bestreden. Wie denkt men te zijn dat men beestjes #invasief gaat noemen? Heere Jezus, de Boedha o.i.d.? Wie is er zo #arrogant om toch al dit #LEED te veroorzaKen?