Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Krijgt de wolf binnenkort een minder beschermde status?

  •    •  
20-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
890 keer bekeken
  •  
wolf-wolfheze

© Natuurmonumenten

De Europese Commissie stemt eind maart over het verlagen van de beschermde status van de Wolf. Natuurorganisaties roepen op om tegen het voorstel te stemmen. Of Nederland dat gaat doen, is nog niet bekend.

Er is geen "enkel wetenschappelijk bewijs" dat de aanpassing van de status van de wolf rechtvaardigt. Dat schrijven Natuurorganisaties waaronder WWF, Natuurmonumenten, de Natuur en Milieufederaties en Vogelbescherming Nederland in een brief aan demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof). In 2006, 2018 en 2022 is besloten om de status niet aan te passen door gebrek aan dat wetenschappelijk bewijs.

Wolfwerende maatregelen

"Natuurlijk vergt de terugkeer van de wolf aandacht van de samenleving voor het bereiken van co-existentie met de wolf. Dat vraagt om tijd en consistent beleid", staat er in de brief. Volgens de natuurorganisaties laten de cijfers zien dat meer wolfwerende maatregelen van veehouders de schade hadden kunnen beperken. "Er liggen nog steeds een hoop kansen om vee beter te beschermen."

Van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'

Als de Europese Commissie het voorstel zou aannemen, gaat de beschermde status van de wolf van 'strikt beschermd' naar 'beschermd'. Ook onder een beschermde status moeten landen er alles aan doen om de populatie in stand te houden. Wel zijn de regels voor het afschieten van een beschermd dier minder streng. Hoewel ook er ook dan niet veel wolven mogen worden doodgeschoten, geeft het volgens de organisaties wel de suggestie dat jagen op de wolf een oplossing is. Zij pleiten daarom voor meer preventieve maatregelen.

Beschermde status nog niet snel aangepast

Als de Europese Commissie het voorstel eind maart goedkeurt, moet het nog langs de Raad van Europa. Pas wanneer ook zij akkoord zijn, kunnen de beschermingsregels worden aangepast. Als de Raad het moment niet vervroegt, verandert de status dus in ieder geval niet voor eind 2024.

De terugkeer van de wolf

In de voorbije jaren is het aantal wolven in Europa flink toegenomen. In totaal zijn het er nu al meer dan 20.000. Omdat wolven geregeld vee doden, zijn de meeste veehouders niet blij met deze terugkeer.

Sinds de winter van 2018/2019 is de wolf ook terug in Nederland. Van de tientallen wolven die ons ons land leven, zijn de meeste gevestigd op de Veluwe. De roep om wolven af te schieten, klinkt dan ook steeds luider in provincies zoals Friesland en Gelderland.

Bron: Nu.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.