Kralingse Bos gekapt voor aanleg sojaplantage
• 01-12-2008
• leestijd 2 minuten
Het Kralingse Bos in Rotterdam moet plaats maken voor de aanleg van een honderd hectaren tellende sojaplantage. Het bouwbord daarvoor wordt maandagochtend 1 december feestelijk onthuld door Camila Moreno van de Braziliaanse mensenrechtenorganisatie Terra de Direitos en Milieudefensie. Voor dit project is een kapvergunning aangevraagd bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.
Terra de Direitos en Milieudefensie willen met de kapvergunningsaanvraag de aandacht vestigen op ontbossingsproblemen in Brazilië, die mede veroorzaakt worden door de groeiende Nederlandse vraag naar Braziliaanse soja. Ons land is de grootste Europese importeur van soja, dat vooral gebruikt wordt voor veevoer en als biobrandstof. De totale Europese import van soja uit Brazilië is goed voor 6,8 miljoen hectare aan plantages, vaak aangelegd op grond waar eerst regenwoud stond. De toenemende vraag naar biobrandstoffen verergert de situatie in hoog tempo.
Campagneleider Anne van Schaik van Milieudefensie: “Met de aanvraag voor een kapvergunning voor het Kralingse bos willen we laten zien wat de dagelijkse praktijk in Brazilië is. Als wij ongebreideld soja willen gebruiken, moeten we dat maar in eigen land verbouwen, zodat we andere landen niet met de problemen opzadelen die daarmee gemoeid zijn.”
Wat: Onthulling bouwbord sojaplantage
Wie: Terra de Direitos, Milieudefensie
Waar: Kralingse Bos, Plaszoom 356, Rotterdam
Wanneer: Maandagochtend 1 december, 11.30 uur
Soja wordt in Nederland vooral voor veevoer gebruikt, maar ook steeds meer voor biobrandstoffen. Nederlandse automobilisten tanken nu al ongemerkt soja door de verplichte bijmenging van biobrandstof in diesel. Door de groeiende vraag naar soja is in Brazilië steeds meer grond nodig voor de sojaplantages. Onderzoekster Camila Moreno van Terra de
Direitos: “De nietsontziende uitbreiding van van monoculturen zoals sojaplantages betekent de nekslag voor onze bossen en levert niets op voor de plaatselijke bevolking, die van haar grond verdreven wordt. ”
Nederland en de Europese Unie willen het verplichte aandeel biobrandstof in benzine en diesel verhogen naar 10 procent. Daarmee wordt de ontbossing in Brazilië verder aangewakkerd. "Bovendien,“ zo stelt Anne van Schaik van Milieudefensie, "helpt de bijmengverplichting niet, zoals bedoeld, tegen klimaatverandering. Biobrandstoffen zorgen soms zelfs voor méér uitstoot van broeikasgas dan gewone brandstoffen. We roepen het kabinet daarom op een eind te maken aan de bijmengverplichting en te stoppen met het gebruik van foute biobrandstoffen als soja."
Bron: Milieudefensie