Kraanwater voor klimaat
• 18-12-2009
• leestijd 2 minuten
Wat kunt u zelf doen voor een beter klimaat? Soms iets heel simpels: bijvoorbeeld vragen om water uit de kraan in plaats van een fles. Voor water uit een fles wordt gemiddeld 300 keer zoveel energie gebruikt (voor verpakking en vervoer) als voor kraanwater. Dat is dus ook 300 keer zoveel uitstoot van CO2 (broeikasgas). Daarom sluit het WNF zich aan bij de actie 'Gratis Kraanwater' van de Vara.
Met name de verpakking van water (in pakken en flessen) zorgt voor veel CO2-uitstoot. Zo levert water in een herbruikbare PET-fles 12 keer zoveel CO2-uitstoot op als kraanwater. Water in een kartonnen verpakking levert 124 keer zoveel CO2-uitstoot. Water dat in glas wordt verpakt, levert ruim 1300 keer zoveel CO2-uitstoot op.
Kortom: water uit de kraan drinken, bespaart behoorlijk wat uitstoot van CO2. Thuis is dat geen probleem, maar in restaurants vaak wel. Daarom is de Vara gestart met de actie 'Gratis Kraanwater': restaurants die meedoen, ontvangen een speciale sticker, waaraan de klant ziet dat hij of zij rustig om kraanwater kan vragen. Inmiddels hebben verschillende restaurants zich aangemeld, waaronder de restaurantketen 'La Place'.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept alle restauranthouders in Nederland op om mee te doen aan deze actie en op die manier het gebruik van water in flesssen te verminderen.
Wat kunt u zelf doen? U kunt in een restaurant vragen om een karaf gewoon kraanwater in plaats van bronwater. Wordt dat geweigerd, dan kunt u als gebaar een actie-visitekaartje achterlaten bij het betalen van de rekening: die kaartjes zijn te downloaden via
de speciale website van de actie
.
Hoeveel water drinken Nederlanders eigenlijk uit flessen? Een overzicht:
119 miljoen flesjes van 0.5 liter
42 miljoen flesjes van 0,75 liter
33 miljoen PET-flessen van 1 liter (herbruikbaar)
72 miljoen PET-flessen van 1,5 liter
(Alle berekeningen van de CO2-uitstoot van kraanwater en bronwater, zijn afkomstig van de consumentenorganisatie Milieucentraal.)