Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kraakcicade rukt op

  •  
25-07-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2067 keer bekeken
  •  
Hilversum, 25 juli - De vondst van een nieuw insect in Nederland heeft veel teweeggebracht. Er komen meldingen van kraakcicades binnen uit allerlei plaatsen. Intensief onderzoek heeft aan het licht gebracht dat er in Amsterdam bij de Hermitage minstens vier zingende mannetjes zijn. Dat werd bekend gemaakt in het radioprogramma Vroege Vogels. Ook is achterhaald dat de dieren met de import van grote iepen Nederland zijn binnengekomen.
Op 18 juli bracht Vroege Vogels het nieuws over het nieuwe insect dat in Amsterdam was ontdekt. Door de tientallen reacties weten we  een week later veel meer over dit Zuideuropese dier. Vinder Baudewijn Odé heeft met zekerheid vier mannetjes waargenomen en een huidje van een van de uitgekropen larven gevonden. Zie de foto van Baudewijn Odé.
Meegereisd in iepenkluiten
De cicaden zijn als larve in de boomkluit van de iep Ulmus resista 'New Horizon' uit de omgeving van Avignon (Frankrijk) meegekomen. Die bomen zijn geimporteerd omdat Amsterdam bij de Hermitage mooie grote iepen wilde planten en die waren in eigen land niet verkrijgbaar. De bomen die langs de Nieuwe Keizersgracht zijn geplant werden ruim drie jaar geleden al uit Frankrijk gehaald. Bomenfirma Pius Floris Amsterdam plantte ze in 2008 op hun huidige standplaats langs de Hermitage.
De larven van de kraakcicade (Cicada orni) leven enige jaren ondergronds voordat ze naar boven kruipen en dan komt uit de huid van de larve het vliegende insect. De 'Amsterdamse' cicaden hebben tijdens de reis naar Nederland en enkele jaren daarna dus ondergronds in de iepenkluiten geleefd.
Waarnemingen door heel Nederland
Na de bekendmaking van het nieuws in Vroege Vogels zijn van uit allerlei plaatsen in Nederland waarnemingen gemeld. Daar moet voorzichtig mee worden omgegaan, want het geluid van de cicaden kan worden verward met het tsjirpen van de grote groene sabelsprinkhaan die ook in Nederland voorkomt. Op de website van Vroege Vogels zijn goede geluiden van de kraakcicade en van de grote groene sabelsprinkhaan te beluisteren, zodat waarnemingen betrouwbaarder kunnen worden. Helemaal mooi is het als er van nieuwe vondsten geluidsopnames gemaakt kunnen worden die Baudewijn Odé kan beoordelen.
Overlevingskansen
Aangezien er nu meerdere mannelijke cicaden in Amsterdam leven is de kans vrij groot dat er ook vrouwelijke kraakcicaden zijn (die zijn vrijwel niet te vinden omdat ze geen geluid maken). Het Nederlandse klimaat is weliswaar niet optimaal voor deze insecten, maar omdat de temperatuur in de stad graden hoger is dan op het platteland is het niet onmogelijk dat de cicaden zich kunnen voortplanten.
Stuur waarnemingen (waar mogelijk met een mp3-opname als bijlage) naar vroegevogels@vara.nl
Het gesprek is zondag vanaf 12:00 terug te luisteren op vroegevogels.vara.nl
Stuur waarnemingen (waar mogelijk met een mp3-opname als bijlage) naar het mailadres van Vroege Vogels
Bron: Vroege Vogels
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor