Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kraai daagt haas uit

  •    •  
01-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2192 keer bekeken
  •  

In het weiland achter zijn huis ziet natuurfilmer Gerhard Jeltes wel vaker hazen. Toch was deze interactie met een kraai een primeur. "Tot vier keer toe kwam de kraai dichterbij", zegt hij. "Hij bleef de haas maar uitdagen."

Waarom de kraai de haas lastigvalt, is niet helemaal duidelijk. Kraaien komen wel eens op de kleintjes af. De jongen, die volledig behaard op de wereld komen, verlaten het open nest al na enkele dagen. De moeder verdeelt haar jongen voor de veiligheid onder in individuele legers, kleine groepjes. In de nacht keren ze terug om gezoogd te worden door de moeder. Al na een maand gaan ze hun eigen weg. Of de kraai hier op jongen afkomt, is niet duidelijk.

Kraaien zijn pestkoppen

Kraaien staan ook bekend als de pestkoppen onder de vogels. Het zou dus ook kunnen dat de kraai de haas dus gewoon een potje wil plagen. Ze schrikken niet terug om dieren groter dan hunzelf te grazen te nemen. Dat zien we ook in bovenstaand filmpje waarin een brutale kraai een grote mantelmeeuw probeert weg te jagen van een stuk vis.

Kraai schrikt nergens voor terug

En zelfs voor een vogel van nog een maatje groter, lijkt de kraai geen angst te hebben. De zeearend is rustig aan het eten en daar wil de kraai maar al te graag wat van meepikken. De arend blijft rustig onder de situatie, maar wanneer hij zich omdraait, pikt de kraai even aan zijn staart. (2:30)

Kraaien spannen samen

In bovenstaande video zien we zelfs twee kraaien die samenspannen in hun potje pesten. Deze velduil zoekt dekking tegen de storm achter een graspol, maar dit duo laat hem maar niet met rust.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.