Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korting op platvissector grotendeels van de baan

  •  
22-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_153507.jpg
De schol- en tongvissers hoeven niet langer bang te zijn voor een grote korting op hun vangstmogelijkheden. De vissers mogen volgend jaar in praktijk bijna evenveel uitvaren en vangen als dit jaar.
De ministers van visserij van de 25 EU-landen zijn het daarover eens geworden in de nacht van woensdag op donderdag. De Europese Commissie had een daling van 15 procent voorgesteld, vooral om de bedreigde kabeljauw te redden. Veel kabeljauw belandt in de netten voor platvis als schol en tong.
,,Een bevredigend resultaat'', oordeelde minister Veerman (Visserij). Tong en schol zijn enkele van de belangrijkste soorten voor de Nederlandse visserij. De sector telt circa driehonderd schepen.
De minister was tegelijk zeer teleurgesteld over het resultaat voor blauwe wijting, dat wordt verwerkt in vissticks en diervoer. De Nederlandse vriestrawlers mogen hiervan in 2006 nog maar ruim de helft vangen.
,,Ontzettend vervelend voor deze bedrijven, die een groot economisch belang in Nederland vertegenwoordigen'', zei Veerman.
De minister verzette zich bijna anderhalve dag tegen deze ingreep, maar vond te weinig medestanders. Veerman is vooral boos dat het quotum verschuift naar EU-landen die zelf amper op deze soort vissen, zoals Spanje. Spanje weigerde halsstarrig om zelfs maar een kilo af te staan. ,,Dat soort dingen onthouden we'', zei Veerman. ,,We hebben Spanje voorheen geholpen met katoen, tabak, olijfolie. Nee, je wordt niet vrolijk van dagen als deze.''
Het Productschap Vis noemt de ingreep voor de blauwe wijting een schande. De sector prijst echter de minister voor zijn grote inzet, ook voor de platvissector. ,,Daar is het gelukkig minder erg uitgepakt dan de Europese Commissie voor ogen had'', aldus directeur Gerard van Balsfoort.
De meeste andere vissoorten in de EU mogen in 2006 minder worden gevangen. De limieten voor haring, makreel en kabeljauw dalen elk 15 procent. Vooral de kabeljauw is volgens Brussel alarmerend schaars, na jaren van overbevissing voor onder meer de Britse 'fish and chips'.
Besloten is ook het vangstverbod op ansjovis in de Golf van Biscaje voorlopig voort te zetten. De maximumhoeveelheid van vangst van diepzeevissen daalt 30 procent, om te voorkomen dat nog meer schepen hiernaar uitwijken nu de kustgebieden uitgeput raken.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) zegt in een reactie dat de vissen niet zijn geholpen met de uitkomst van donderdag. De organisatie vindt het vooral onverantwoord om te blijven vissen op diepzeesoorten. Bijvoorbeeld het bestand aan haaien is in tien jaar tijd tot 20 procent afgenomen.
Het WNF vindt het ook zeer zorgelijk dat de ministers opnieuw de adviezen van visbiologen hebben genegeerd. ,,Daarmee zetten ze sommige soorten op het spel'', aldus specialist Karel Drijver van het WNF. ,,Bijvoorbeeld de kabeljauw loopt gevaar, omdat de ministers opnieuw geen vangstverbod hebben afgekondigd.'' Hij wijst erop dat ruim 80 procent van de commerciële vissoorten al onder het biologische voorzorgsniveau zijn of het gevaar van overbevissing lopen.
De ministers besloten tegelijk om de pulskor toe te staan in de EU-wateren: een Nederlandse vinding om te vissen met stroomstoten. Deze techniek is efficiënter en milieuvriendelijker dan met netten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor