Kort geding tegen ophokplicht minister Veerman
• 20-09-2005
• leestijd 2 minuten
Een coalitie van Milieudefensie, Wakker Dier, Biologica en Dierenbescherming vecht het ophokbesluit van minister
Veerman van landbouw aan. Woensdag dient het kort geding tegen de maatregel van minister. De organisaties vinden het ophokken onvoldoende effectief tegen een uitbraak van vogelpest, daarbij berokkent de maatregel de biologische pluimveehouderij in Nederland grote schade.
De ophokplicht bedreigt het welzijn van vrije uitloopkippen, die door
het ophokken in de stress schieten en overgaan tot kannibalisme en
verenpikkerij. Imago, aard en werkwijze van de biologische
pluimveehouderij lijden daardoor grote schade. De biologische
kippenboeren worden zo de dupe van het overhaaste ophokbesluit, dat onder druk van de bio-industrie tot stand kwam. De milieu- en
dierenwelzijnsorganisaties vinden het ophokbesluit ronduit onzorgvuldig. Vreemd genoeg worden geen effectieve maatregelen genomen tegen de meer reële besmettingsrisico’s zoals het grootschalige transport van dieren van en naar besmette gebieden.
De toezegging van de minister aan biologische kippenboeren - dat de biologische eieren nog steeds als biologisch verkocht mogen blijven
worden - kan hij niet waarmaken. Na zes weken ophokken zijn de eieren van vrije-uitloop kippen niet meer biologisch. Na 3 oktober mogen de eieren nog slechts als scharreleieren worden verkocht. In de Europese wetgeving voor de biologische landbouw is uitloop immers een verplichting en hiervoor is geen ontheffing mogelijk. Zo dreigt Veerman met zijn ophokplicht de bloeiende biologische kippensector de nek om te draaien. Veerman staat binnen de Europese Unie alleen. Andere Europese landbouwministers laten de kippen gewoon buiten lopen en noemen het Nederlandse besluit “disproportioneel”.
Bij vogelpest vormen niet trekvogels en uitloopkippen het grote
besmettingsgevaar. In Nederland worden in de intensieve veehouderij 85 miljoen kippen gehouden, dicht opeengepakt. Het gaat om enorme concentraties kippen, zoals in de Gelderse Vallei en rondom de Peel. Als het virus in een stal actief is, dan gaat het als een lopend vuur door de hokken. Daarnaast vormt vervoer van levende dieren en dierlijke producten een groot risico. Alleen al in Nederland worden er dagelijks 2 miljoen levende kuikens vervoerd. Deskundigen geven aan dat een uitbraak van vogelpest ook te wijten is aan vervoer van reizigers uit besmette gebieden. Zolang de minister geen vaccinatieplicht oplegt, blijft onder deze omstandigheden het gevaar van uitbraak levensgroot bestaan.
De organisaties roepen minister Veerman op de werkelijke gevaren aan te pakken door:
- Het beperken van het vervoer van levende dieren over grote afstanden,
- Voorlichting aan en controle van reizigers uit de besmette gebieden,
- Het vaccineren van het pluimvee.
Bron: Milieudefensie