Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korstmossen vaker bedreigd

  •  
20-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Korstmossen.jpg
Bericht uitgegeven door BLWG op vrijdag 20 januari 2012.
De onlangs verschenen Rode Lijst van bedreigde korstmossen is met 311 bedreigde en verdwenen soorten iets langer dan de vorige editie uit 1998. Nu is 46 procent van de in 683 in Nederland voorkomende korstmossen in enige vorm bedreigd, tegen 45 procent in 1998. Vooral soorten die gevoelig zijn voor de uitstoot van stikstof in landbouwgebieden zijn nu vaker bedreigd. Dit zijn met name op bomen levende soorten, zoals purper geweimos en gewoon schorsmos, die al in de jaren 1980 uit grote delen van West-Nederland verdwenen waren door zure regen uit fabrieksschoorstenen. Nu verdwijnen ze in de rest van Nederland op grote schaal door de invloed van intensieve veehouderij. Deze achteruitgang geeft aan dat inspanningen om milieuvervuiling door de intensieve veehouderij te stoppen nog onvoldoende werken.
Vervuilingsbronnen
Korstmossen zijn zeer gevoelig voor veranderingen in het milieu. Wordt bijvoorbeeld in een relatief extensief landbouwgebied een megastal gebouwd, dan zijn gevoelige korstmossoorten binnen een paar jaar uit de omgeving van het bedrijf verdwenen. Daarvoor in de plaats komt vaak een klein aantal korstmossen, zoals het gele groot dooiermos en het grijze heksenvingermos. Dit is voor iedereen duidelijk zichtbaar: groeien er regelmatig veel gele korstmossen op vrijstaande bomen, dan geeft dat aan dat er vervuilingsbronnen in de buurt zijn.

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor