Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Korhoenders uitzetten Salland

  •  
26-04-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
korhoen_ceesuri_VVFG.jpg
Op de Sallandse Heuvelrug wonen nu waarschijnlijk nog maar een paar korhoenders. Dit voorjaar zijn er slechts twee hanen waargenomen, dus de laatste populatie van Nederland is vrijwel uitgestorven. Tijd voor de laatste noodmaatregel: bijplaatsen van buitenlandse vogels.
Staatsbosbeheer, Vogelbescherming en Natuurmonumenten maken vandaag (26 april) bekend dat er nu in Zweden een paar Nederlandse vogeldeskundigen op zoek zijn naar korhoenders die naar Nederland verscheept kunnen worden. De Provincie Overijssel heeft toestemming gegeven voor dit uiterste redmiddel.
Kritiek
Volgens andere vogeldeskundigen wordt uiterst negatief gereageerd op het Euro Bird Net Nederland (EBNNL): "Met deze actie is Korhoen, zoals we hem hier als oorspronkelijke wilde vogel kenden, uitgestorven." De critici stellen dat het "bijmengen" met DNA van elders uit Europa betekent dat de oorspronkelijke populatie wordt aangetast en daarmee niet meer oorspronkelijk is.
Persbericht Staatsbosbeheer, Vogelbescherming, Natuurmonumenten:
Het gaat slecht met de laatste populatie wilde korhoenders in Nederland. Een nieuw onderzoeksrapport van Alterra toont aan dat de populatie op de Sallandse Heuvelrug wellicht nog te redden is door het bijplaatsen van wilde korhoenders. Momenteel is een Nederlandse delegatie in Zweden om vijf korhoenders te vangen. De vogels zullen op heel korte termijn op de Sallandse Heuvelrug worden bijgeplaatst.
De afgelopen jaren is onderzoek gedaan naar de achteruitgang van het korhoen in Nederland. De zwarte korhaan met zijn imponerende baltsgedrag was vroeger een algemeen voorkomende vogel in ons land, maar leeft nu alleen nog op de Sallandse Heuvelrug. De provincie Overijssel heeft in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten besloten om bijplaatsen van buitenlandse vogels als uiterste middel in te zetten om het korhoen voor Nederland te behouden. Gelijktijdig vindt onderzoek plaats naar de leefomgeving en oorzaak van de hoge sterfte onder de korhoenders. Over twee jaar wordt de balans opgemaakt. Als de populatie ook door bijplaatsen niet te redden valt, dan is het einde verhaal voor het wilde korhoen in Nederland.
Meer dan een vogel
Het korhoen is een ambassadeur voor een gezond ecosysteem. Als deze soort aanwezig is, dat is dat een signaal dat een ecosysteem nog redelijk intact is en herstelmogelijkheden een kans maken. Het wilde korhoen kwam vroeger in grote delen van Nederland voor. Sinds enkele decennia zijn ze door de afname van het heide-areaal en het veranderende agrarisch gebruik overal verdwenen, behalve in Overijssel. De soort is een bijzondere verschijning en een icoon van het heide- en hoogveengebied met aanliggende extensieve landbouwgronden. Van de maatregelen die eerder in het natuurgebied zijn genomen, hebben veel soorten geprofiteerd. Bijvoorbeeld de roodborsttapuit, nachtzwaluw en veldleeuwerik. Maar het korhoen nog niet.
Bijplaatsingen
De korhoenders die bijgeplaatst gaan worden, komen uit Zweden. Ze worden gevangen op plekken waar stabiel toenemende populaties zijn en waar er zelfs nog op korhoenders wordt gejaagd. Ze worden na vangst zo snel mogelijk naar Nederland getransporteerd en binnen 30 uur weer losgelaten. We werken daarbij nauw samen met natuurbeschermers en wetenschappers uit Duitsland. Zij hebben al ervaring met het bijplaatsen van wilde korhoenders. De kans op overleving is niet op voorhand in te schatten, maar de eerste ervaringen met bijplaatsen in Duitsland zijn hoopgevend.
Bron: Vroege Vogels en persbericht SBB, Vogelbescherming, Staatsbosbeheer
Foto: Korhaan op Sallandse Heuvelrug, gefotografeerd door ceesuri en geplaatst in de Vroege Vogels Foto Galerij
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor