Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koralen onthullen Afrika’s klimaat in het verleden_29_05_2012

  •  
29-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
koraal_13.jpg
Hoeveel regen er op Madagaskar valt, wordt beïnvloed door veranderende klimaatomstandigheden op de Stille Oceaan, zo verklappen de koralen die rond dit eiland groeien. Craig Grove betoogt in zijn proefschrift dat het belangrijk is om naar natuurlijke klimaatschommelingen in het verleden te kijken, om de menselijke invloed op het huidige klimaat te kunnen begrijpen. Grove zal zijn proefschrift op 4 juni 2012 verdedigen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Informatie over klimaat

Koralen slaan belangrijke klimaatinformatie op in hun kalkskeletten, die gedurende honderden jaren met zo’n 1 cm per jaar langzaam aangroeien. Daarbij slaan ze specifieke chemische stoffen in hun skelet op die informatie leveren over het klimaat door de tijd heen. Grove introduceerde een nieuwe scantechniek om de hoeveelheid fluorescerende bodemdeeltjes in koraalskeletten te meten. Die hoeveelheid geeft aan hoeveel bodemdeeltjes er in de afgelopen 300 jaar in zee spoelden. Koralen slaan veel bodemdeeltjes op in hun skelet als er veel bodemerosie is (door aantasting van het land), of als er veel regenval is (en er dus ook veel grond mee in de zee spoelt).
Dit zijn beide serieuze bedreigingen voor landen aan de kust van de westelijke Indische Oceaan. Lange-termijn metingen zijn er echter niet, waardoor het moeilijk is om de invloed van klimaatverande¬ring en landgebruik te bepalen.
Verantwoord
Deze nieuwe inzichten zijn belangrijk voor het bepalen van toekomstige neerslag¬patronen, vooral in Afrika waar het door het opwarmende klimaat steeds belangrijker wordt om verantwoord met water om te gaan.
Oceaantemperatuur
Door de fluorescentie met de geochemie van koralen te combineren, is het mogelijk om de invloed van bodemerosie en van regenval van elkaar te scheiden. Perioden in het midden van de 20e eeuw met veel bodemerosie zijn perioden met veel ontbossing op Madagaskar.
Het blijkt dat de variatie in hoeveelheid regen op Madagaskar wordt bepaald door de fluctuerende oceaantemperatuur in de Stille Oceaan, duizenden kilometers verder.
Als het water in de Stille Oceaan kouder is dan gemiddeld, wordt het water in de Indische Oceaan warmer en valt er meer regen in het oosten van Madagaskar. Daarnaast neemt de neerslag in zuidelijk Afrika en oostelijk Australië af.
Onderzoeker
Craig Grove (1982) is geboren in Schotland. Hij behaalde in 2004 zijn Masters in Oceanografie aan de Universiteit van Southampton. Sinds 2007 werkt hij bij het NIOZ op Texel aan zijn proefschrift.
Grove blijft werkzaam als onderzoeker op het NIOZ en zal daar zijn werkzaamheden uitbreiden naar andere gebieden in oostelijk en zuidelijk Afrika, om nader te bepalen hoe de regenval in Afrika wordt beïnvloed.
Bron: Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor