Kopzorgen over gevolgen crisis voor klimaat
• 04-11-2008
• leestijd 2 minuten
CDA en PvdA in de Tweede Kamer maken zich zorgen over de mogelijke effecten van de financiële crisis voor het klimaat- en energiebeleid. Milieuminister Jacqueline Cramer zegde hen maandag toe die gevolgen in kaart te laten brengen.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) krijgt de opdracht, samen met het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Centraal Planbureau (CPB). Al over een maand zullen deze onderzoeksinstituten rapporteren over hun eerste bevindingen. PvdA-Tweede Kamerlid Diederik Samsom drong daarop aan. Minister Cramer stribbelde aanvankelijk tegen: ,,Het is al bijna december''.
Het CPB bekijkt al in opdracht van het kabinet hoe de economie er gezien de kredietcrisis voorstaat. Dat CPB-rapport komt volgende maand uit. Samsom vreest voor dalende investeringen in bijvoorbeeld duurzame energie. Hij spoorde Cramer, een partijgenote, aan zich meer te weren in die discussie en op te komen voor haar beleid. ,,U mag zelf ook meer initiatief aan de dag leggen.''
De Tweede Kamer was kritisch over het kabinetsbeleid, Schoon en Zuinig gedoopt, en over de aanpak van Cramer om overeenkomsten ('convenanten') te sluiten met het bedrijfsleven en lagere overheden over bijvoorbeeld energiebesparing.
Een tussentijdse analyse van het PBL en het ECN was koren op de molen van onder meer de SP. Volgens de onderzoekers zullen de verwachte vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en het aandeel duurzame energie in 2011 en 2020 minder groot zijn dan beoogd.
De PvdA-bewindsvrouw zei dat het rapport onvolledig is en niet meer dan een ,,eerste proeven''. April volgend jaar komt een volledig overzicht van harde maatregelen per sector. ,,Zo'n gat is niet in een half jaar weg te monitoren'', foeterde SP-Kamerlid Paulus Jansen. Volgens Kees Vendrik van GroenLinks is Cramer omringd door CDA-ministers, op Economische Zaken, Verkeer en Landbouw, ,,die geen boter bij de vis leveren''.
De winst die de overheid behaalt door zijn belangen in financiële instellingen als ABN Amro, Fortis en ING te verkopen, zou helemaal moeten worden geïnvesteerd in het opwekken van duurzame energie. Dat stelde de PvdA dinsdag in de Eerste Kamer tijdens de algemene politieke beschouwingen, het debat over de kabinetsplannen voor volgend jaar. PvdA-fractievoorzitter Han Noten stelde dat er met een miljard euro te weinig geld wordt vrijgemaakt voor duurzame energie als je dat vergelijkt met bijvoorbeeld ontwikkelingssamenwerking of kapitaalinjecties bij banken. Met de winst van de deelnemingen zouden volgens Noten stappen gezet kunnen worden om onafhankelijk te worden van olieproducerende landen en om ,,op een duurzame wijze'' de samenleving over te dragen aan de volgende generatie.
Bron: ANP