Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Koninklijke Hondenbescherming roept op voor veiligere losloopgebieden

  •  
25-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
grass-ga18cf05a9_1920

© Julita via PixaBay

Het is met veel losloopgebieden in Nederland bedroevend gesteld. Dat blijkt uit de honderden inzendingen die de Koninklijke Hondenbescherming deze zomer ontving na een oproep om foto’s in te sturen. “Ze zijn gevaarlijk, zowel voor de hond als de omgeving. Het vraagt om ongelukken. We roepen daarom op Wereld Hondendag (26 augustus), alle gemeenten op om hier snel goed naar te kijken,” zegt directeur Daphne Groenendijk.

Klachten

Regelmatig ontvangt de Hondenbescherming klachten over onveilige uitlaat- of losloopgebieden voor honden. Zowel van hondenliefhebbers, als van mensen die last hebben van de honden. “We zien dat in de weinige veilige losloopgebieden inmiddels een overbevolking plaatsvindt van mensen die allemaal juist daar hun hond willen uitlaten. Dat leidt tot stress bij honden en baasjes, waardoor ongelukken gebeuren. Ook is er veel ergernis bij mensen zonder honden die daar komen voor de rust of voor recreatie en last hebben van de loslopende honden.”

Levensgevaarlijk

Dat probleem zou een stuk minder zijn als de vele andere toegewezen “losloopgebieden” veilig zouden zijn. “Gemeentes zijn vaak trots dat zij wel tientallen losloopgebieden hebben, maar in de praktijk loopt daar letterlijk geen hond. Ze plaatsen een bord in een groene border langs een provinciale weg en hebben dan op papier een losloopgebied gecreëerd. Deze gebieden zijn vaak levensgevaarlijk, voor zowel de hond als de andere weggebruikers,” licht Groenendijk toe. Lees meer over enkele bizarre situaties

Wereld Hondendag

Het is belangrijk dat gemeenten in hun beleid voor een veilige leefomgeving aandacht besteden aan goed bereikbare en veilige losloopgebieden. De Hondenbescherming roept daarom op Wereld Hondendag gemeenten op om werk te maken van het beveiligen en verbeteren van de losloopgebieden. “We hebben een handboek vol tips klaar liggen. Het helpt bijvoorbeeld enorm als het gebied omheind is, en er een duidelijk bord staat wat de regels zijn, dat fietspaden en wegen worden afgeschermd en dat er variëteit is in vegetatie. Het zijn vaak helemaal geen extreme verbeterpunten, maar ze zorgen wel enorm voor een veiligere situatie.”

Bron: ANP | Koninklijke Hondenbescherming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.