Koningin Beatrix bezoekt mangrovebos Bonaire
• 02-11-2011
• leestijd 3 minuten
Koningin Beatrix en prins Willem-Alexander hebben tijdens hun verblijf op Bonaire een boottocht gemaakt door een bijzonder natuurgebied waar het Wereld Natuur Fonds (WNF) zich al tientallen jaren voor inzet: de mangrovebossen in Lac Bay. Gedurende de boottocht werden ze uitgereid bijgepraat over de schoonheid, maar ook de bedreigingen van de Caribische natuur. Dit zegt het Wereld Natuur Fonds in een persbericht.
Het tiendaagse koninklijk bezoek van Beatrix aan de Antillen, waaronder Bonaire, staat in het teken van de staatkundige hervormingen en de natuur. Bonaire, St. Eustatius en Saba zijn sinds een jaar bijzondere gemeenten. Nederland herbergt daardoor een schat aan tropische natuur: koraalriffen, zeeschildpadden, dolfijnen en het mangrovebos dat een ware kraamkamer is voor het leven onder water.
Lac Bay
Het mangrovebos ligt aan de rand van Lac Bay, de mooiste natuurlijke baai van Caribisch Nederland. Het gebied wordt aan de zeekant beschermd door een prachtige koraaldam en aan de landzijde omzoomd door de mangrovebossen. In de baai komen onder meer de beschermde kroonslak en diverse soorten schildpadden voor.
Bedreigingen
Koningin Beatrix liet zich in het Mangrove Center door Stichting Nationale Parken Bonaire (Stinapa), partner van WNF, voorlichten over de noodzaak en bedreigingen van natuurbescherming. Natuurbehoud en duurzaam toerisme vormen de kurk waar de lokale economie op drijft. Jaarlijks komen 80.000 toeristen naar het eiland, met name om te duiken naar de wereldberoemde koraalriffen. Zo’n negentig procent van de banen op Bonaire is direct gelieerd aan toerisme.
Gebrekkige waterzuivering
Maar juist het onderwaterleven staat direct onder druk door gebrekkige waterzuivering op Bonaire. Het rioolwater van veel woningen, resorts en hotels belandt via de bodem ongezuiverd in de oceaan. Daar tast het door algengroei het koraal ernstig aan. De capaciteit van de tijdelijke rioolwaterzuivering op het eiland is veel te klein. Er is weliswaar een grote waterzuivering in aanbouw, maar het ontbreekt het eilandbestuur aan geld voor de exploitatie.
Duurder
Het leven op Bonaire is sinds de toetreding tot Nederland een stuk duurder. De bewoners hebben door nieuwe wetgeving te maken met fikse prijsstijgingen voor hun levensonderhoud. Het eilandbestuur kan daarom onmogelijk de twee tot drie miljoen dollar ophoesten die jaarlijks nodig is voor de exploitatie van de rioolwaterzuivering. Ook is er geen geld om de circa 3.500 huishoudens op Bonaire aan te sluiten op de waterzuivering.
Paal boven water
Voor het WNF staat het als een paal boven water dat een fatsoenlijke rioolwaterzuivering van het grootste belang is voor bescherming van het koraal en het unieke onderwaterleven én dus voor de economie op Bonaire. Koningin Beatrix, die beschermvrouw is van Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA), benadrukte tijdens haar bezoek groot belang te hechten aan natuurbehoud en ondernemerschap op de Antillen.
Oplossingen
Na afloop van de trip door de mangrovebossen is met minister Donner van koninkrijksrelaties doorgepraat over de waterzuivering. WNF heeft aangegeven een rol te zien voor de Nederlandse waterschappen. Verder is de wens uitgesproken om de natuurparken op Bonaire de Nederlandse status van nationaal park te geven. Dat versterkt het groene imago van Bonaire voor toeristen en kan de bewoners nog bewuster maken van de noodzaak om de natuur op hun eiland te beschermen.
Bron: Wereld Natuur Fonds
Foto (cc) inyucho