De kompassla-uil (
Hecatera dysodea
) is een zeer zeldzame soort die slechts af en toe wordt waargenomen, vooral in het zuidwesten van Nederland. Althans, dat dachten we tot voor kort. De soort blijkt namelijk dit jaar massaal als rups gevonden te worden op diverse locaties in Midden-Nederland. Vooral langs weg- en spoorbermen, maar ook op allerlei ruderale terreintjes langs de grote rivieren en in industriegebieden, vaak ook midden in het stedelijk gebied, worden rupsen van deze soort aangetroffen. De rupsen zitten op kompassla en eten de bloeiwijzen van de plant. De rupsen zijn vanaf juni tot in september te vinden, en het loont de moeite om de komende weken te kijken of er in uw buurt nog rupsen van de kompassla-uil te vinden zijn.
Het is onduidelijk wat de oorzaak van het plotselinge optreden is. Mogelijk is er al jaren over de soort heen gekeken. De vlinders laten zich relatief weinig zien en als er weinig mensen naar rupsen zoeken, dan kan dat een plausibele verklaring zijn. Andere verklaringen zijn dat de soort zich door het opwarmende klimaat heeft kunnen uitbreiden en ook wordt gedacht dat de soort zich na een invasie uit het verleden blijvend heeft kunnen vestigen. Iets dergelijks heeft zich ook al in Denemarken en Zweden afgespeeld. In Engeland was de soort verdwenen en is hij pas recent weer opnieuw vastgesteld
De komende tijd zal hopelijk duidelijk worden hoe het met deze soort zit. Als u waarnemingen heeft, dan kunt u meehelpen aan het ontrafelen van deze vragen. We houden ons aanbevolen voor de waarnemingen!