Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Komende biodiversiteitstop kan belangrijk akkoord opleveren

  •    •  
04-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
741 keer bekeken
  •  
biodiversiteit

© Vroege Vogels

Van 7 tot en met 19 december vindt in Montreal de vijftiende conference of parties (COP15) over biodiversiteit plaats: een top van de Verenigde Naties waarbij een belangrijk akkoord kan worden gesloten. We blikken hierop vooruit met wetenschappelijk directeur van Naturalis Koos Biesmeijer, die zal afreizen naar Canada, en met lid van de Jongerenmilieuraad Isa van Malenstein. 

Vier speerpunten 

Tijdens de top zal er door landen onderhandeld worden over een akkoord over biodiversiteit. In het conceptakkoord zijn alvast vier speerpunten te onderscheiden: 1) het beschermen en bevorderen van biodiversiteit, 2) het op waarde schatten en duurzaam gebruik maken van de positieve bijdragen van natuur, zoals schoon water en de opslag van broeikasgassen, 3) het delen van de baten van genetische bronnen, zoals bij het ontwikkelen van geneesmiddelen en 4) financiering voor biodiversiteit halen uit alle bronnen en kanalen; publiek, privaat, nationaal en internationaal.

Rol van de Europese Unie

Omdat de ambities van de Europese Unie in lijn zijn met het conceptakkoord is het niet waarschijnlijk dat er veel aanpassingen aan het akkoord vanuit de EU voorgesteld worden. De Europese Unie zal op COP15 als één partij optreden; alle lidstaten spreken uit dezelfde mond. Vanuit het kabinet zal Christianne van der Wal, minister van Natuur en Stikstof, in Montreal meedoen aan de onderhandelingen.

Interessant om Brazilie te volgen

Landen om in de gaten te houden tijdens deze top zijn Brazilië en Argentinië. Bij vorige toppen waren deze landen het minst ambitieus en werkten ze nauw samen, maar Brazilië heeft inmiddels een groenere en progressievere regering. Interessant wordt ook de inbreng van Costa Rica en Bolivia. Deze landen zijn erg ambitieus qua biodiversiteit en leggen daarnaast nadruk op de intrinsieke waarde van natuur en de rol van inheemse bevolking bij natuurbescherming.

Belangrijk zijn concreetheid in implementatie

Mocht er een akkoord worden gesloten, dan is belangrijk hoe concreet deze is. Als het bij vaagheden blijft zou dit bijvoorbeeld ertoe kunnen leiden dat bedrijven makkelijker kunnen ‘greenwashen’. Daarnaast is van belang dat de doelen ook daadwerkelijk geïmplementeerd worden. Het klimaatakkoord van Parijs laat zien dat dit niet vanzelfsprekend is.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor