Kolibrie na 69 jaar herontdekt
• 18-03-2015
• leestijd 1 minuten
© Een tekening van de blauwbaardhelmkolibrie. (Creative Commons)
De in 1946 voor het laatst waargenomen blauwbaardhelmkolibrie (Oxypogon cyanolaemus) is weer opgedoken in Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia. De zeldzame kolibriesoort stond vorig jaar nog op het punt aangemerkt te worden als 'uitgestorven' door IUCN. Op 4 maart 2015 is de eerste foto ooit van de blauwbaardhelmkolibrie gemaakt.
Toevalstreffer
Tijdens onderzoek naar de effecten van aanhoudende droogte en gecontroleerde natuurbranden in het gebied, kwamen Carlos Julio Rojas en Christian Vasquez van natuurbeschermingsorganisatie ProAves de verdwenen gewaande vogel tegen. Drie exemplaren kregen de twee mannen te zien, en wisten zo de eerste foto's van de blauwbaardhelmkolibrie ooit te maken.
Uit het beeld verdwenen
Sierra Nevada de Santa Marta in Colombia is de enige plek op aarde waar de vogel voorkomt. Door steeds intensiever wordende veehouderij -waardoor struiken en planten verdwenen- kwam het bonte vogeltje steeds verder onder druk te staan. De afgelopen tien jaar is uitgebreid gezocht naar de blauwbaardhelmkolibrie, maar dat leverde niets op.