Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kolenschaarste in 2025

  •  
17-04-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
kolen_02.jpg
Niet alleen olie, maar ook steenkool wordt schaars. Onderzoekers van het Peakoil onderzoeksnetwerk waarschuwen dat vanaf 2025 wereldwijd kolentekorten dreigen. Landen die volledig afhankelijk zijn van de import van kolen, zoals Nederland, lopen een groot risico door sterk stijgende prijzen en onzekere levering.
‘De bouw van vier nieuwe kolencentrales zet de zekerheid van onze energievoorziening op het spel. Energiebedrijven en het kabinet rekenen zich ten onrechte rijk met steenkool omdat kolenaanvoer onzeker is en reserves zijn gebaseerd op onbetrouwbare meetgegevens,’ zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland.
Peakoil evalueerde in opdracht van Greenpeace de internationale handel en productie van steenkool en bruinkool. De onderzoekers wijzen op een groot aantal feiten waaruit blijkt dat er mogelijk een tekort in de levering en productie van kolen ontstaat:
  • Een kolentekort kan ontstaan vanaf 2025. De vraag naar steenkool overstijgt het aanbod: de investeringen in extra mijnbouwcapaciteit, transportmiddelen en infrastructuur kunnen de groeiende brandstofvraag niet bijbenen.
  • Slechts zes kolenexporterende landen voorzien de huidige wereldmarkt van steenkool. Belangrijkste kolenleveranciers voor Nederland, zoals Colombia, kampen met politieke instabiliteit en onzekere levering. Indonesië en Zuid-Afrika, die ook leveren aan Nederland, richten zich steeds meer op de sterk groeiende Aziatische markt.
  • De afgelopen vijf jaar zijn de wereldwijde reserves door de World Energy Council 14% naar beneden bijgesteld. Zelfs deze reservecijfers zijn gebaseerd op verouderde gegevens. De Verenigde Staten gebruiken meetmethodes uit 1974. China hanteert reservecijfers uit 1986.
  • De kolenprijs is gestegen van 40 dollar per ton eind jaren ’80 tot 110 dollar in 2007. Dit jaar steeg de prijs naar 140 dollar per ton.
  • China, voorheen exporteur van kolen, levert sinds 2007 alleen nog voor de eigen markt. Ook andere producenten beperken de export.
Greenpeace roept het kabinet op zich bij het veiligstellen van brandstoftoevoer niet alleen maar te richten op olie en gas, maar ook op de zogenaamde zekerheden rond kolen. Bijvoorbeeld in het aanstaande Energierapport van het Ministerie van Economische Zaken. De energiewereld praat elkaar na dat steenkool goedkoop en ruim leverbaar blijft. Iedereen heeft het over olieschaarste, terwijl ook binnen twintig jaar kolenschaarste dreigt. Greenpeace stelt voor de stroomproductie snel minder afhankelijk van kolen te maken door grootschalig te investeren in energiebesparing, de bouw van gasgestookte warmtekrachtcentrales en windparken op Noordzee.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor