‘Kolencentrales sluiten voor 2025’_24_11_2015
• 24-11-2015
• leestijd 2 minuten
De PvdA in de Tweede Kamer wil dat alle kolencentrales in Nederland binnen tien jaar worden gesloten. De vijf meest vervuilende centrales worden de komende twee jaar al gesloten, maar dan zijn er nog vijf moderne centrales over, waar ook biomassa wordt meegestookt. PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt dat Nederland op de klimaattop in Parijs over ruim een week bekend moet maken dat ook die vijf centrales voor 2025 worden gesloten.
Volg Groot-Brittannië
Nederland zou dan het voorbeeld van Groot-Brittannië volgen. Vos hoopt dat de rest van de EU volgt. Eventuele schadeclaims van energiebedrijven moeten later bekeken worden. ,,Het gaat nu niet om de financiën, maar om de toekomst van onze aarde. Het klimaatprobleem is ongelooflijk groot.''
Partijen als D66 en GroenLinks pleitten eerder al voor het langzaamaan sluiten van alle kolencentrales. VVD en CDA steunen de PvdA niet. Volgens VVD-Kamerlid André Bosman gooit de PvdA op deze manier het zorgvuldig opgebouwde energieakkoord het raam uit. Minister Henk Kamp van Economische Zaken sloot dat akkoord in 2013 met veel energiebedrijven en milieuorganisaties. ,,Het is heel onverstandig om daar nu zo dwars doorheen te fietsen'', aldus Bosman.
Het CDA houdt vast aan een mix van verschillende energiebronnen, om zo de afhankelijkheid van bronnen en producenten te beperken. Kolen maken daar ook deel van uit en dat is ook erkend in het energieakkoord, aldus Kamerlid Agnes Mulder.
Klimaattop
Na de uitspraak van de rechter in een klimaatzaak afgelopen juni heeft het kabinet opdracht gegeven te onderzoek welke maatregelen goed zijn voor het nog verder terugdringen van de uitstoot van kooldioxide (CO2). Het sluiten van kolencentrales is daarbij één van de opties.
Reactie van Kamp
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) laat al weten dat er veel haken en ogen aan dit voorstel zitten. Zo zijn drie van de vijf moderne kolencentrales dit jaar in gebruik genomen en de bouw heeft miljarden gekost. De sluiting van Nederlandse kolencentrales leidt volgens de bewindsman ook niet direct tot CO2-reductie in Europa, omdat de kolencentrales vallen onder het Europese emissiehandelssysteem. Ook zouden we afhankelijker worden van stroom uit het buitenland. “Tot slot moet rekening worden gehouden met schadeclaims tegen de Staat, ten koste van de belastingbetaler, als de overheid kolencentrales dwingt om te sluiten”, waarschuwt Kamp.
De Tweede Kamer debatteert dinsdag met premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) over de klimaattop.
Bron: ANP