Sprinkhanenspiesjes, meelwormenravioli, gebarbecuede palmkeverlarven en bug balls. Op het eerste gezicht moet je er misschien niet aan denken. Maar volgens de schrijvers van het insectenkookboek, dat deze week verscheen, is dit het voedsel van de toekomst. Want rijk vol eiwitten en een prima alternatief voor vlees, zeggen ze. ‘Sterker nog, met een stijgende wereldbevolking, van 7 miljard nu naar 9 miljard in 2050, is het noodzakelijk om alternatieve voedselbronnen te vinden’. Prinses Máxima nam het eerste exemplaar van het boek met groot enthousiasme in ontvangst.
Geen voedsel van de toekomst
Duurzaam voedselexpert
Lars Charas
is minder enthousiast. Volgens hem zijn insecten geen voedsel van de toekomst. Grootste barrière wat hem betreft is de cultuuromslag in de keuken. Het eten van insecten in Nederland is absoluut nog geen dagelijkse kost. Toch eet tachtig procent van de wereldbevolking insecten al als delicatesse, aldus de schrijvers. Zo vinden ze in Mexico bijvoorbeeld gepofte mieren heerlijk en in Japan smullen ze van wespen. Op dit moment is de insectenmarkt in Nederland is nog vrij klein. Vrijwel alleen meelwormen en sprinkhanen kun je hier kopen voor de menselijke consumptie.
Het Insectenkookboek
Het Insectenkookboek is geschreven, door drie insecten-experts. Marcel Dicke, hoogleraar entomologie en hoofd van het
Laboratorium voor Entomologie aan Wageningen University
, Arnold van Huis hoogleraar tropische entomologie aan Wageningen University en Henk van Gurp kookdocent aan Rijn IJssel Vakschool Wageningen.
Titel: Het Insectenkookboek
Auteurs: Arnold van Huis, Henk van Gurp en Marcel Dicke
Uitgever: Uitgeverij Atlas/Contact
ISBN: 978-90450-2031-0
Aantal Blz. 192
Prijs € 24.95