Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

KNMI: Nederland zal moeten wennen aan stijgende temperaturen

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
14-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Kampina_droogte

Drooggevallen vennen van de Kampina

© Natuurmonumenten

Nederland zal moeten wennen aan stijgende temperaturen, want ook die trend zet door klimaatverandering stevig door, zo maakte het KNMI nog eens duidelijk. "Bij de huidige trends bereikt de mondiale opwarming de 1,5 graad rond 2033, en de opwarming van het noordelijk halfrond 2 graden rond 2037", becijfert het instituut.

Klimaatakkooord

In het Klimaatakkoord van Parijs van eind 2015 heeft de wereld afgesproken dat de gemiddelde temperatuur wereldwijd liefst niet boven de 1,5 graad mag uitkomen en zeker niet boven de 2 graden. Om dat te bereiken, zal de uitstoot van broeikasgassen als CO2 en methaan fors moeten dalen. Vooralsnog is dat doel nog lang niet bereikt.

Op het noordelijk halfrond is de opwarming van 1,5 graad al een feit sinds 2020. In Nederland werd die grens al rond het jaar 2000 bereikt. Een van de gevolgen is een stijgende zeespiegel. Het tempo waarmee het waterpeil stijgt, is de laatste tien jaar verdubbeld tot 4,4 centimeter per decennium. Ook extreem weer komt steeds vaker voor, aldus het KNMI in het rapport.

Dat het steeds zonniger wordt, is volgens het KNMI vooral het gevolg van een afname in de bewolking. En die hangt weer samen met meer aanwezigheid van hogedrukgebieden in de lente en zomer. Het instituut meet de binnenkomende zonnestraling sinds 1965 en constateert sinds de jaren 90 een stijgende lijn.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

knmi
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.