Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knelpunten otter in kaart gebracht

  •  
25-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
otter_25.jpg
Het gaat goed met de otter, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het gaat slecht met de otter, staat in de kranten. “Beide is waar,” zegt Alterra-onderzoeker Loek Kuiters. De populatie groeit gestaag, maar er zijn veel verkeersslachtoffers. Naar aanleiding van een rechtszaak onderzocht Alterra in opdracht van het ministerie van EZ de infrastructurele knelpunten.
Maatregelen nodig voor otters
De afgelopen jaren zijn op veel plaatsen mitigerende maatregelen genomen ter bescherming van de otter, maar deze blijken vaak onvoldoende bescherming te bieden. Op diverse locaties die al langer als knelpunt bekend staan worden nog regelmatig otters doodgereden. Daarnaast verloopt de opmars van de otter gestaag, en duikt hij ook op, op plaatsen waar nog helemaal geen maatregelen zijn genomen.
De stichting Das & Boom en de Stichting Otterstation Nederland spanden daarom een rechtszaak aan. De rechter oordeelde in mei 2013 dat de Staat vóór 22 november 2014 de nodige maatregelen moet treffen. Die datum komt snel dichterbij, en onlangs heeft staatssecretaris Dijksma de provincies en het IPO op de hoogte gesteld van de bevindingen van Alterra en de knelpunten die Loek Kuiters en Dennis Lammertsma in hun rapport hebben beschreven. De staatssecretaris laat weten dat zij van mening is dat de provincies verantwoordelijk zijn voor het nemen van maatregelen.

Leefgebied otters breidt uit

“Er is inmiddels sprake van een min of meer aaneengesloten leefgebied van de otter dat zich uitstrekt van het zuidwesten van Friesland tot het noordwesten van Groningen, de kop van Overijssel, een deel van de Noordoostpolder en het zuidwestelijk deel van Drenthe,” zegt Loek Kuiters. “Daarnaast leven er otters langs de Oude IJssel bij Doesburg en in Flevoland. Elders in Nederland worden op diverse plaatsen zwervende dieren aangetroffen, zoals onlangs nog in de Nieuwkoopse Plassen. Wat de knelpunten betreft hebben wij in onze rapportage prioriteit gegeven aan knelpunten die liggen binnen of tussen de huidige leefgebieden, waar reeds otters zijn doodgereden en waar de aanwezige voorzieningen duidelijk tekort schieten. De staatssecretaris heeft in haar advies aan de provincies deze prioritering overgenomen.”
Knelpunten tijdig in kaart brengen
In totaal hebben de onderzoekers 22 locaties als ‘actueel knelpunt’ gekwalificeerd, voornamelijk gelegen in Friesland en Overijssel. Daarnaast zijn 79 locaties geselecteerd die zij als ‘potentieel knelpunt’ hebben benoemd, maar waar nog geen verkeersslachtoffers zijn gevallen. Loek Kuiters: “Maar daarmee zijn we er nog niet. De verwachting is dat het leefgebied de komende jaren flink zal worden uitgebreid. De kolonisatie van Noord-Holland is slechts een kwestie van tijd, gezien het feit dat er al meerdere otters zijn doodgereden nabij de Afsluitdijk. Dat geldt waarschijnlijk ook voor Gelderland, Limburg en het Groene Hart. Als we verstandig zijn inventariseren we nu alvast de knelpunten die zich daar voordoen zodat er bijtijds maatregelen genomen kunnen worden.”
Bron: Alterra
Ottersporen herkennen
Woon je in de buurt van een plek waar otters kunnen zitten, ga dan eens zelf op zoek naar sporen. Bekijk dan de tipvideo en lees het artikel :
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor